Lesy ČR: Tendr „Březen 2018+“ je ve finále, většina smluv je podepsaná, práce začaly

11.04.2018 9:50

V lesnickém tendru „Březen 2018+“ podnik Lesy ČR uzavřel s partnery většinu smluv, zatím celkem 99. V tendru šlo o 3,9 miliard korun a bezmála 8,7 milionů metrů krychlových dříví. Práce už začaly.

Lesy ČR: Tendr „Březen 2018+“ je ve finále, většina smluv je podepsaná, práce začaly
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Soutěžilo se celkem o 109 zakázek – 91 spojených s komplexními lesnickými činnostmi včetně prodeje dříví, osm pěstebních a deset těžebních včetně prodeje dříví. Celkem 84 smluv zaměřených na provádění komplexních lesnických prací je podepsáno, v jednom případě smluvní partner avizoval, že smlouvu neuzavře. Uzavřeno je také všech deset smluv spojených s těžbou dříví a pět s pěstební činností v lese.

„Tři pěstební zakázky jsme podle zákona o zadávání veřejných zakázek zrušili. V jednom případě byla podána jediná nabídka a ve dvou dalších dodavatelé odmítli uzavřít smlouvu,“ řekl Daniel Szórád, generální ředitel podniku Lesy ČR.  Zatím není uzavřeno šest smluv spojených s lesnickými činnostmi. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení na návrh neúspěšných dodavatelů. Není tím napadáno otevřené zadávací řízení jako celek. Výsledek správního řízení bychom měli znát do poloviny května,“ vysvětlil  Szórád.

Tendry „Březen 2018+“ podnik vyhlásil poté, co na základě usnesení Vlády ČR z loňského září dostali lesnické firmy možnost ukončit smluvní vztah s Lesy ČR. Stalo se tak na 96 územních jednotkách, tedy zhruba na polovině jednotek Lesů ČR. „Na středoevropském trhu byl, zejména kvůli živelným a kůrovcovým kalamitám, přebytek dříví. Omezila se tak možnost dříví exportovat, a tím se zhoršila situace v odbytu. Ceny dřeva klesly během velmi krátké doby o několik stokorun. Proto na základě vládního usnesení i souhlasu Ministerstva zemědělství dostali smluvní partneři možnost soutěžit o území znovu a podat nabídky v reálnějších cenách. Ty v nákladech i výnosech více odpovídají situaci na trhu. Cílem bylo stabilizovat sektor,“ doplnil generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Veřejná zakázka (VZ) Počet částí VZ celkem Uzavřeno smluv k 5. 4. 2018
Komplexní lesnické činnosti 91 84
Pěstební činnosti 8 5
Těžební činnosti 10 10
 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…