Lesy ČR: U zámku Konopiště je nová obůrka pro lesní zvěř

08.09.2012 9:45

Středočeský zámek Konopiště u Benešova, který přitahuje pozornost tisíců domácích i zahraničních návštěvníků, má zásluhou Lesů ČR novou turistickou atrakci – obůrku pro lesní zvěř. Ta se nachází přímo v bývalém zámeckém parku, u známé konopišťské restaurace Stará myslivna. Hlavním cílem nové obůrky je lidem, dětem i dospělým, detailně představit vybrané druhy lesní zvěře. Současně však nová turistická atrakce vhodně propojuje historické zámecké tradice se současností.

Lesy ČR: U zámku Konopiště je nová obůrka pro lesní zvěř
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

 

Hojně zalesněná jednohektarová obůrka vytváří pro život lesní zvěře ideální přirozené prostředí. V současnosti může veřejnost v obůrce obdivovat dva druhy a to daňka skvrnitého a muflona. Na podzim ještě přibude jelen sika Dybowský.  Pro většinu návštěvníků konopišťského zámku bude setkání s živou zvěří ojedinělým zážitkem. Za normálních okolností se s ní totiž v lese běžně nesetkají.  Obůrka se nachází v místě, v jehož blízkosti vedou trasy tří naučných stezek. Krátkým zastavením u obůrky se tak lidé dozvědí další zajímavosti o zvěři v obůrce, jejím významu ve zdejší myslivosti a historických souvislostech.

Zásluhou Lesů ČR v okolí zámku Konopiště již tři naučné stezky

Lesy ČR věnují okolí zámku Konopiště velkou pozornost dlouhodobě. Letos v červnu například v zámeckém parku otevřely novou naučnou stezku nazvanou „Pod stromy“, která především děti za asistence pohádkové postavičky, skřítka Konopišťáka, na ilustrovaných informačních tabulích seznamuje s celkem jedenácti stromy, které rostou nejen v zámeckém parku, ale také v našich lesích.  

Ještě dříve zde Lesy ČR otevřely dvě naučné stezky nesoucí jména „Historie a příroda konopišťského zámeckého parku“ a „Lesní stezka Ferdinanda d’Este.“  Na údržbu parku podnik v rámci tak zvaného Programu 2020, který slouží k celostátní podpoře veřejně prospěšných funkcí lesů, ročně vynakládá částku téměř 1 milion korun.

Konopišťský zámecký park patří mezi naše největší a nejhodnotnější krajinářské parky. V roce 2002 byl spolu se zámkem vyhlášen národní kulturní památkou. Park na ploše 340 hektarů nechal vytvořit Arcivévoda František d’Este. Mimo domácích dřevin zde byly vysazeny i různé exotické druhy, dnes označené jmenovkami. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…