Lesy ČR: V Bořím lese na Břeclavsku začal pyrotechnický průzkum

11.11.2015 15:58

S pyrotechnickou asanací 50,82 hektarů Bořího lesa na Břeclavsku v Jihomoravském kraji začala odborná firma Borgata v pondělí 2. listopadu. Zakázku zadal státní podnik Lesy ČR. Během prvního týdne se našlo osm kusů dělostřelecké munice.

Lesy ČR: V Bořím lese na Břeclavsku začal pyrotechnický průzkum
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Po dvanácti letech se do Bořího lesa vrátili pyrotechnici. Území stále kontaminuje zkorodovaná munice s funkční trhavinou z muniční továrny Muna rozmetané v roce 1945 na 750 hektarech lesa. „Nebezpečí hrozí při manipulaci a mechanickém poškození munice,“ řekl Miloslav Žán, náměstek ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR. Dosud bylo vyčištěno 250 hektarů lesa, dalších 500 hektarů zbývá. Podnik Lesy ČR začal problém řešit a vypsal úvodní zakázku na vyčištění prvních padesáti hektarů. S pyrotechnickým průzkumem začala tento týden asi kilometr od bývalé továrny i skladů odborná pražská firma Borgata. „Na čtyřech hektarech se zatím našlo osm kusů dělostřelecké munice,“ uvedl vedoucí pražských pyrotechniků Jiří Chládek.

Společnost Borgata nabídla za vyčištění jednoho hektaru lesa při nalezení sto kusů munice cenu 81 400 korun bez DPH. Při menším počtu nálezů na hektar bude částka odpovídajícím způsobem ponížena. Smlouva byla podepsána 15. října. Borgata následně předložila Policii ČR technologický postup prací. Ten byl minulý týden schválen a asanace mohla začít. Firma by měla zakázku realizovat nejdéle dva roky od podpisu smlouvy. Další zakázku na asanaci Bořího lesa vypíší Lesy ČR pravděpodobně na začátku příštího roku. „Práce mohou probíhat paralelně, do 10 let bychom chtěli mít hotovo. Na celý projekt rezervujeme 50 milionů korun,“ uvedl správní ředitel podniku Igor Kalix.

Jak se bude při likvidaci munice postupovat? Bezpečnou munici převezme Policie ČR a následně bude převezena k likvidaci. Nález, který nebude pro převoz bezpečný, zneškodní pyrotechnici podle jeho stavu buď přímo v místě nálezu, nebo v nejbližším okolí. Dosud v Bořím lese po nálezu munice zahynulo pět lidí. Poslední vážný úraz utrpěl před třemi lety muž z Břeclavi.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

16:08 České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

Výroční zpráva Skupiny ČD v tištěné podobě je od letošního roku minulostí. České dráhy zveřejňují ho…