Lesy ČR: V lužních lesích na jihu Moravy jsou od prosince tři nové přírodní památky

03.12.2023 7:14 | Tisková zpráva

Nejcennější území lužních lesů a luk na jihu Moravy, spravované Lesy České republiky, jsou od 1. prosince přírodními památkami, zvanými Kostická Čista, Týnecké Fleky a Saufang. Najdete je na bezmála 111 hektarech.

Lesy ČR: V lužních lesích na jihu Moravy jsou od prosince tři nové přírodní památky
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Lesy ČR spravují stovky přírodních památek. Stát tak chrání unikátní přírodní území. Přírodní památky v katastru Týnce na Moravě a Tvrdonic se nacházejí v lesích podél řeky Moravy mezi Hodonínem a Lanžhotem. Jde o komplex vlhkých a často zaplavovaných luk se solitérními duby, mokřady vázanými na mrtvá vodní ramena, tůně, kanály i zbytky starého lužního lesa s řadou ohrožených druhů rostlin a živočichů.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

„Abychom ráz krajiny zachovali a podpořili biodiverzitu, letité stromy necháváme na místě k zetlení a jako biotop chráněných druhů. Průběžně vysazujeme mladé, ale už vzrostlé třímetrové doubky, na loukách odstraňujeme náletové dřeviny a obnovujeme nebo hloubíme tůně,“ říká Miroslav Svoboda, ředitel Lesního závodu Židlochovice.

V oblasti se tak vyskytuje například tesařík obrovský i roháč obecný, v tůních čolek obecný či dunajský a kuňka obecná, v korunách stromů pak lejsek bělokrký, žluna šedá nebo strakapoud prostřední. Zahlédnout můžeme i čápa černého, orla mořského i královského či některého z luňáků.

Při péči o tuto oblast lesníci spolupracují s Odborem životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje, který také přírodní památky, označené malým státním znakem České republiky a dvěma červenými pruhy na kmenech stromů, vyhlásil.

Kde je najdete:
Týnecké Fleky ZDE
Saufang ZDE
Kostická Čista ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…