Lesy ČR: V režijních honitbách plní plán lovu především zaměstnanci, povolenky ale získají i myslivci

24.04.2023 19:15 | Tisková zpráva

V režijních honitbách Lesů ČR plní plán lovu zaměstnanci podniku, a pokud je třeba, pomáhají i myslivci s povolenkami lovu. Nová pravidla poplatkového lovu platí od dubna 2023.

Lesy ČR: V režijních honitbách plní plán lovu především zaměstnanci, povolenky ale získají i myslivci
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Lesy ČR spravují 969 honiteb. Ke konci roku by měl mít podnik v režii 223 z nich a hospodařit tam nejen lesnicky, ale i myslivecky. „Řada honiteb přechází do režie během letošního roku. Až se tak stane, mohou se zájemci o povolenky obracet na myslivecké hospodáře na lesních správách a závodech. Ti rozhodnou o případné pomoci myslivců s plněním plánu lovu,“ vzkazuje Libor Strakoš, ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR.

Seznam režijních honiteb s kontakty naleznete ZDE.

Režijní honitby podnik člení do dvou kategorií. V první z nich se loví jen srnčí a černá zvěř. Myslivec zaplatí za dlouhodobou, tedy až roční povolenku deset tisíc korun a zároveň se zaváže ulovit minimálně pět kusů spárkaté zvěře a černou zvěř bez omezení.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

V druhé kategorii s možností lovu více druhů zvěře vyjde roční povolenka na patnáct tisíc korun a lovec se smluvně zaváže ulovit nejméně deset kusů spárkaté zvěře, černé opět neomezeně.

V obou kategoriích musí poplatkový lovec ulovenou zvěř odkoupit, pokud se na lesní správě či lesním závodě nedohodne jinak. „Poplatkové smlouvy platí do konce mysliveckého roku, tedy do 31. března a cena povolenky zůstane stejná, ať smlouvu uzavřeme hned od dubna, nebo kdykoli během roku, případně pokud jedna ze stran od smlouvy odstoupí,“ uvádí Strakoš.

Podle zákona o myslivosti musí zájemci o povolenku předložit platný zbrojní průkaz, lovecký lístek a pojištění odpovědnosti. Poté se obratem uzavře smlouva a vystaví povolenka. „Ve smlouvě uvádíme práva a povinnosti obou stran, podmínky lovu, vstupu do honitby, ale taky provozní řád honitby, ceník zvěřiny a povinné určení zákonem vyžadovaného loveckého doprovodu. Ten už zvlášť poplatkový lovec neplatí,“ doplňuje Ondřej Pecháček, vedoucí Odboru lesního hospodářství a ochrany lesa Lesů ČR.

Myslivci si mohou koupit také krátkodobé povolenky lovu trofejové zvěře. Ceníky lesních správ a závodů určuje v tomto případě atraktivita lokality i zvěře.

Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…