Lesy ČR: Vichřice Sabine a Julie zasáhly asi 1,3 milionu kubíků dříví

27.02.2020 13:18

V porostech spravovaných Lesy ČR zasáhly vichřice Sabine a Julie asi 1 350 tisíc metrů krychlových dřeva. Nejvíce stromů zlomily nebo vyvrátily na jihu Čech a na Vysočině. Podnik škodu odhaduje na 350 až 400 milionů korun.

Lesy ČR: Vichřice Sabine a Julie zasáhly asi 1,3 milionu kubíků dříví
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

V Jihočeském kraji vichřice poškodily přibližně 427 tisíc metrů krychlových dříví, nejvíce, asi 110 tisíc metrů krychlových, v novohradských lesích. Na Vysočině je třeba zpracovat přibližně 194 tisíc metrů krychlových kalamitního dřeva a v Plzeňském kraji podle všeho 137 tisíc metrů krychlových. „Vítr lesy nepoškodil plošně, ale zasáhl jednotlivé stromy. S jejich zpracováním počítáme do konce května,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Část smrkových kmenů v porostech zůstane, lesníci je na jaře použijí jako přírodní lapáky, což je tradiční metoda ochrany lesa před kůrovcem.

Kleť

Aktuální snímek lesa na Kleti v Jihočeském kraji

Kromě zakázaného vstupu do lesů na jižní, východní a západní straně Kleti v podhůří Šumavy (ZDE) podnik zatím neplánuje žádat státní správu o vydání dalších omezení návštěvníků lesa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…