Lesy ČR budují protipovodňovou ochranu Ondřejovic u Zlatých Hor

22.05.2017 8:01

Koryto Ondřejovického potoka u Zlatých hor v Olomouckém kraji opravuje od května státní podnik Lesy ČR. Rekonstruuje 1,8 kilometrů za téměř 14 milionů korun bez DPH. Podle předpokladů by měly práce skončit ve druhé polovině příštího roku.

Lesy ČR budují protipovodňovou ochranu Ondřejovic u Zlatých Hor
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Opravy a rekonstrukce potočního koryta poškozeného v květnu 2014 přívalovou povodní začaly ve spodní části obce Ondřejovice. Postupně se bude pracovat na více místech současně. Stavba částečně omezí dopravu po silnici u potoka. Komunikace ale zůstane průjezdná. „Obyvatele obce prosíme o trpělivost. Budujeme pro ně větší protipovodňovou ochranu,“ uvedl Jiří Solnický, správce toků z Lesů ČR. V korytě se opraví nebo vybourají staré kamenné zdi a dlažby. Nahradí je nové s betonovým jádrem a kamenným obkladem. Soustava betonových a kamenných příčných prahů a výškových stupňů stabilizuje proti erozi dno koryta. „V nejvyšší části toku, kde byla eroze největší a koryto se tam podobá hluboké strži, budou postaveny čtyři konsolidační přehrážky,“ dodává Solnický.

Investorem stavby je státní podnik Lesy ČR coby správci drobných toků v zemi. Celkem sedm milionů korun poskytne Ministerstvo zemědělství ze svého dotačního programu „Podpora prevence před povodněmi“.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…