Lesy ČR chtějí zpřístupnit turistům cestu k Boubínskému jezírku

12.06.2022 12:11 | Tisková zpráva

O povolení provést na Boubíně opatření, která zajistí bezpečnost návštěvníků na cestě od Idiny pily k hrázi Boubínského jezírka, dnes požádaly Správu národního parku Šumava Lesy České republiky. Žádost podaly po řadě jednání a na základě doporučení správců parku z počátku června. Unikátní lokalita by se tak mohla znovu zpřístupnit turistům.

Lesy ČR chtějí zpřístupnit turistům cestu k Boubínskému jezírku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Životu nebezpečné souše ohrožují v centrální části Boubína turisty. Oblast je tedy uzavřená, vstup zakázán, a to zřejmě tak dlouho, než se souše rozpadnou nebo zlomí. Může to trvat léta. Lesníci tedy vytipovali 21 souší, lemujících modrou a zelenou turistickou trasu k Boubínskému jezírku, a svůj záměr ji zpřístupnit představili počátkem června státní správě lesů, správcům národního parku i Klubu českých turistů. Dnešní žádost podali s tím, že od správců parku očekávají i doporučení vhodné metody postupu.

„Souše jsou nebezpečné a mohou se kdykoli vyvrátit nebo zlomit, třeba i v bezvětří. Boubín a jeho centrální část včetně jezírka je ale přírodním unikátem, který by měl být alespoň z části přístupný veřejnosti. Proto se snažíme vyjednat se správou národního parku podmínky, které umožní přístup návštěvníků k jezírku, aniž by byli v ohrožení,“ řekl ředitel Lesního závodu Boubín Miloš Juha.

V celé uzavřené zóně jsou stovky souší, ale právě na této vytipované trase je jich jen minimální počet, který nemůže ovlivnit celkový vývoj pralesa. Z biologického hlediska pouze urychlí přírodní proces, jehož výsledkem bude zlomení a pád souší. „Povolení zásahu má smysl pouze tehdy, pokud se bude týkat všech jednadvaceti souší. Jinak zůstane cesta nebezpečná. Nic nevyřeší ani informační tabule, které na riziko jen upozorní,“ dodal Juha.

Vstup do oblasti v dubnu zakázal Městský úřad ve Vimperku na tři měsíce, podle zákonné dikce. Pokud budou kůrovcová suchá torza ohrožovat návštěvníky i nadále, Lesům ČR nezbude, než kvůli zajištění ochrany životů opakovaně žádat státní správu o prodloužení zákazu vstupu v celé dosud uzavřené zóně - Boubínské jezírko najdete na mapět ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …