Lesy ČR dokončily obnovu historické lipové aleje u hradu Bítov na Znojemsku

17.04.2014 9:40

Lipová alej u známého a turisty velmi navštěvovaného hradu Bítov na Znojemsku v Jihomoravském kraji prošla zásluhou státního podniku Lesy České republiky potřebnou revitalizací. Bez ní by mohla alej v průběhu několika desítek dalších let zaniknout. Lesy ČR nechaly odborně ošetřit 140 významných stromů.

Lesy ČR dokončily obnovu historické lipové aleje u hradu Bítov na Znojemsku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V historické lipové aleji a přilehlém lesoparku je navíc nově vysázeno 125 sazenic lesních dřevin, které zlepšují krajinářskou kompozici tohoto území. Provedený zoologický a entomologický průzkum prokázal, že některé stromy v lokalitě představují životní prostor pro mnoho zvláště chráněných druhů živočichů. Kromě Lesů ČR se na financování projektu podílela také Evropská unie prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí.

Revitalizace probíhala podle kvalitně zpracovaného projektu. Vlastní opatření bylo provedeno za účasti odborného autorského a biologického dozoru. Ošetřením aleje se kromě celkově lepšího vzhledu této významné lokality zvýšila také bezpečnost procházejících lidí.

Předmětné území se stalo součástí komponované krajiny lesů a lesoparků vytvářené programově vlastníky panství zejména v 19. století. Hrad vystavěný na úzkém skalnatém výběžku, cca 70 metrů nad hladinou říčky Želetavky, představoval důležitý opěrný bod pro Přemyslovce. Hrabata Daunové (1755-1904) zbudovali nad hradem rozsáhlý hradní lesopark s velkým množstvím saletů (staveb), zastavení a vyhlídek na hrad a soutok řek Želetavky a Dyje.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…