Lesy ČR obnovily další vodní nádrž, tentokrát v lesích u Vlašimi

10.12.2021 16:16 | Tisková zpráva

Vodní nádrž Lipinku letos obnovily za 2,5 milionů korun Lesy České republiky u obce Loket ve Středočeském kraji. Zadrží splaveniny i vodu v krajině, prospěje vodomilným rostlinám i živočichům. Podnik tak dokončil další projekt v programu Vracíme vodu lesu.

Lesy ČR obnovily další vodní nádrž, tentokrát v lesích u Vlašimi
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Rekonstrukce začala v únoru, kolaudovalo se koncem listopadu. Lipinka zachytí splaveniny ještě před tím, než by se dostaly do Švihova, největší vodárenské nádrže v zemi, která slouží jako zdroj pitné vody. Zároveň zadrží vodu v krajině a zlepší podmínky vodních a mokřadních rostlin a živočichů. V zatopené mělké části mají pásmo úkrytů. „Po odtěžení sedimentu z retenčního prostoru bylo třeba vybudovat zemní hráz i bezpečnostní přeliv opevněný kameny. Nový je i betonový požerák, který slouží k manipulaci s vodou. Obnovená přednádrž do budoucna omezí zanášení Lipinky,“ řekl Pavel Převor, náměstek oblastního ředitele Lesů ČR na Vysočině pro vodní hospodářství a investice. Na 0,4 hektarech je nyní možné zadržet až 4,1 tisíc metrů krychlových vody.

Informace o všech vodohospodářských projektech Lesů ČR naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…