Lesy ČR obnovily dvě nádrže v Českém lese

22.01.2024 7:23 | Tisková zpráva

Rekonstrukci dvou nádrží dokončily Lesy České republiky v chráněné krajinné oblasti Český les. První z nich za 6,4 milionů korun u obce Bystřice u Bělé nad Radbuzou a druhou za bezmála 1,8 milionů korun v údolí Lesního potoka u přírodní památky „Na Kolmu“.

Lesy ČR obnovily dvě nádrže v Českém lese
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

I tyto projekty, financované z podnikového programu Vracíme vodu lesu, zmírní dopady klimatické změny a zlepší místní ekologické podmínky. „Ve všech lesních nádržích, které budujeme a obnovujeme, chceme zachytit povrchovou vodu a vytvořit životní podmínky pro vodomilné rostliny a živočichy. Jsou ale také zdrojem vody při hašení požáru,“ řekl Tomáš Hofmeister, vedoucí Odboru vodního hospodářství Lesů ČR.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

V lesích u Bystřického potoka podnik obnovil vodní nádrž „U Trojky“, kterou v minulosti poškodily povodně. Rekonstrukci prováděly Lesy ČR od loňského srpna do října. Nejprve se ze zátopy vytěžil sediment, a poté došlo na obnovu hráze a instalaci nového požeráku s ocelovou lávkou. „Kvůli bezpečnému převedení velké vody jsme v levé části hráze zřídili z betonových prahů, kamenné dlažby a rovnaniny bezpečnostní přeliv,“ říká vedoucí správy toků pro povodí Berounky Tomáš Rau.

V části nádrže také vzniklo mělké pásmo pro vodomilné živočichy, a nad ním pak vodohospodáři vybudovali dvě neprůtočné zemní tůně s valy z pařezů, v nichž zimují obojživelníci. Nádrž nyní pojme až 6200 metrů krychlových vody.

Druhá nádrž, zvaná „U Jána“, se nachází nedaleko přírodní památky „Na Kolmu“ v mělkém údolí Lesního potoka. Z původní historické nádrže se dochovala jen protržená hráz, porostlá smrky. Od jara 2022 do loňského podzimu tady vodohospodáři obnovovali spodní výpusť a bezpečnostní přeliv z přírodních materiálů, jako jsou kamenné prahy, rovnanina a dřevěné fošny.

Osazovali taky požerák s výpustným potrubím a svah nádrže opevnili kameny. V zátopě vytvořili rozsáhlé rašelinné pásmo. U břehů pak záměrně zůstalo mrtvé dřevo, kmeny a pařezy s kořeny, obrácenými vzhůru, aby byla lokalita atraktivní pro řadu živočišných druhů. Nádrž dnes pojme až 4800 metrů krychlových vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …