Lesy ČR omladily památnou dubovou alej v Hrádku u Lázní Bohdaneč na Pardubicku

18.11.2014 14:15

Lesy České republiky, s. p., letos v období srpen až říjen zregenerovaly památnou dubovou alej v Hrádku u Lázní Bohdaneč na Pardubicku v Pardubickém kraji, respektive její cca 400 metrů dlouhou pravou část, kterou mají ve své správě.

Lesy ČR omladily památnou dubovou alej v Hrádku u Lázní Bohdaneč na Pardubicku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Zásluhou Lesů ČR, Lesní správy Choceň, prošlo odborným ošetřením celkem 23 vzácných dubů letních. Způsob a rozsah ošetření navrhl příslušný odborný arboristický posudek, který Lesy ČR nechaly pro daný účel zpracovat. K návrhu ošetření se vyjádřily též příslušné orgány státní správy na úseku ochrany přírody.

Stromy byly ošetřeny redukčními a bezpečnostními řezy, mnohde za použití horolezecké techniky.  Tato opatření by měla zajistit optimální podmínky pro další rozvoj a zachování aleje. Již v roce 2012 Lesy ČR v lokalitě ošetřily památný, 18 metrů vysoký dub letní u Lázní Bohdaneč, který v evidenci významných stromů Lesů ČR nese jméno „Dub v Hrádku“. Obvod jeho kmenu je úctyhodných 635 cm.

Levou část památné dubové aleje má ve své správě město Lázně Bohdaneč, Tato část prošla revitalizací o rok dříve, v roce 2013.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na téměř celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…