Lesy ČR ošetřily historickou alej u rybníka Kolečko v Tovačově

17.06.2018 10:39

Jednu z nejstarších dubových alejí na Moravě u rybníka Kolečko v Tovačově v Olomouckém kraji obnovil podnik Lesy České republiky. Projekt vyšel na bezmála tři miliony korun bez DPH.

Lesy ČR ošetřily historickou alej u rybníka Kolečko v Tovačově
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Projekt spolufinancovaný Evropskou unií z Operačního programu Životní prostředí podnik zahájil loni v září a dokončil letos v květnu. Cílem bylo šetrně ošetřit a zachovat co nejvíce letitých stromů. Ty utvoří kostru porostu a zachovají tamější biotop se zvláště chráněnými živočichy i silně ohroženými druhy, jako je například páchník hnědý, lesák rumělkový, kovařík a také devět druhů netopýrů.

„Celkem 179 velmi starých stromů ošetřili arboristé. Vyřezaly se náletové dřeviny a vykácely nebezpečné stromy s malou vitalitou a krátkodobou perspektivou. Na místě je vysazeno 242 sazenic převážně dubu letního, ale také jilmu vazu a topolu černého,“ uvedl Dalibor Šafařík, krajský ředitel podniku Lesy ČR z Brna.

Díky projektu se prodloužila životnost historických stromů a zvýšila bezpečnost návštěvníků této vyhledávané lokality, kterou vede frekventovaná cyklostezka i turistická trasa. „I v dalších třech letech se budou vysazené stromy pravidelně zalévat, dosazovat uhynulé sazenice a opravovat oplocení jednotlivých dřevin,“ dodal Šafařík.

Podnik na projektu úzce spolupracoval s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Stromořadí založil rod Pernštejnů před více než čtyřmi stoletími. Mohutné stromy byly svědky historického dění na tovačovském panství, které vlastnilo několik šlechtických rodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…