Lesy ČR postavily altán u Mléčného pramene na Velké Moravě

19.11.2015 17:07

Dřevěný přístřešek postavily Lesy ČR během letošního září a října nad tak zvaným Mléčným pramenem u Velké Moravy v Pardubickém kraji. Státní podnik jej financoval z vlastního dotačního Programu 2020 částkou 219 470 korun.

Lesy ČR postavily altán u Mléčného pramene na Velké Moravě
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Altán stojí na stávající betonové hrázi u prameniště. Průzorem v podlaze můžete pozorovat hladinu prameniště. Po obvodu stojí dřevěné lavice,“ popsal stavbu Pavel Pernica, vedoucí správy toků pro oblast povodí Moravy. Altán je umístěn na turisticky navštěvované stezce Kralický Sněžník. Nosné prvky, schodiště a podlaha jsou z modřínového dřeva, ostatní prvky ze smrkového dřeva, střecha z bonského šindele.

U Mléčného pramene zvaného také Lanovka vytéká voda na povrch pod tlakem. Voda z potoka Poniklec přitéká do pramene podzemními jeskyněmi dlouhými nejméně jeden a půl kilometru. Překonává přitom výškový rozdíl 86 metrů. „Název pramene souvisí s bílým zakalením vody, které je patrné po povodních. Tento jev dosud nebyl vysvětlen. Souvisí ale pravděpodobně s vysokým obsahem uhličitanu vápenatého,“ dodal Pavel Pernica. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…