Lesy ČR postavily lávku přes řeku Oslavu

12.09.2018 21:47

Přes řeku Oslavu vede nová lávka pro pěší. V turisticky navštěvované lokalitě pod Vlčím kopcem u Náměšti nad Oslavou ji vybudovaly Lesy ČR za 7,3 milionů korun bez DPH. Lávku začala užívat veřejnost 10. září.

Lesy ČR postavily lávku přes řeku Oslavu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Dubová lávka postavená v přírodní rezervaci „Údolí Oslavy a Chvojnice“ měří 35 metrů. Je usazená na třech železobetonových pilířích obložených kamenným zdivem. Stojí na hranici katastrálních území Březník a Kladeruby nad Oslavou. „Přemostili jsme řeku Oslavu na turisticky významné trase z Náměště nad Oslavou k Loveckému zámečku Vlčí Kopec přes rozhlednu Babylon až do Mohelenské hadcové stepi,“ uvedl krajský ředitel podniku Lesy ČR Dalibor Šafařík. Práce trvaly od loňského srpna do konce letošního dubna. Podnik upravil také příjezdovou komunikaci k lávce.

Unikátní konstrukci tvoří dvě části spojené kloubem. U obou tvoří hlavní prvky dvojice nosníků z lepeného lamelového dřeva spojená spodní mostovkou. Světlá vzdálenost nosníků činí tři metry. Spodní příčné nosníky i vzpěrky jsou z lepeného dřeva, mostovka pak z dřevěných dubových drážkovaných fošen. „Transport stavebních prvků z veřejné komunikace na místo stavby byl mimořádně náročný a trval šest hodin“, sdělil Šafařík.

Turistická lávka byla v údolí postavena už v roce 1929. O sedm let později ji strhla povodeň a definitivně ji při jarním tání v roce 1948 zničily ledové kry. Ještě donedávna stavbu připomínaly opěrné pilíře z kamene. Nová láka převede podle provedeného hydrotechnického posudku i stoletou vodu. „Hlavní nosníky jsou navrženy od 1,5 do 1,62 metru. Podpěrný pilíř má navíc tvar ledolamu. Lávka je nejvýznamnější stavbou z Programu 2020 k zajištění cílů veřejného zájmu, kterou krajské ředitelství Brno realizovalo za poslední čtyři roky,“ dodal Šafařík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…