Lesy ČR postavily v Beskydech novou hájovnu, bývalá bude k vidění ve Valašském muzeu

16.06.2021 21:20

V lesích u Valašské Bystřice postavily Lesy ČR novou hájovnu. Stojí na místě roubenky z roku 1920, jejíž část se podařilo přemístit do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a po renovaci bude k vidění v expozici skanzenu.

Lesy ČR postavily v Beskydech novou hájovnu, bývalá bude k vidění ve Valašském muzeu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Stavbu za 9,5 milionu korun podnik dokončil počátkem letošního roku. Přízemí využívá personál revírů Valašská Bystřice a Bystřička, v podkroví je služební byt. „Jako stavební materiál jsme preferovali dřevo, abychom podpořili tuzemskou spotřebu této obnovitelné suroviny. Z konstrukčního hlediska se jedná o roubenou nízkoenergetickou dřevostavbu postavenou technologií lepeného hranolu,“ řekl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR.

Kvůli možnému využití historické roubenky, využívané lesníky do roku 2018, oslovily Lesy ČR rožnovské Valašské muzeum v přírodě s nápadem začlenit lesnický objekt do muzejní expozice. A tak se i stane.

„Nejdříve jsme nabídku zvažovali, přece jen jde o poměrně rozměrný objekt. Ale hájovna z Valašska do naší expozice patří. Jsme v kontaktu s bývalými majiteli, hajnými, kteří zde bydleli od 40. do 70. let minulého století. Nyní studujeme původní vybavení, které bude k vidění,“ uvedl Jindřich Ondruš, generální ředitel Valašského muzea v přírodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …