Lesy ČR připravují adaptační strategii na klimatickou změnu

21.12.2022 18:28 | Tisková zpráva

Stanovit strategický přístup i opatření související se změnou klimatu a určit priority v dlouhodobě praktikovaných postupech v lesním hospodářství bylo a je cílem státního podniku Lesy ČR. Proto podnik připravuje adaptační strategii na změnu klimatu do roku 2030.

Lesy ČR připravují adaptační strategii na klimatickou změnu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Vycházíme z doporučení Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky a Ústavu pro výzkum lesních ekosystémů, jejich analýzy statistických údajů o vývoji klimatických podmínek, zejména pak dlouhodobých změn průměrných teplot vzduchu i vodní bilance a návrhů účinných adaptačních opatření. Souvisejí se zvýšeným rizikem sucha a stresu porostů na konkrétních stanovištích,“ řekl Dalibor Šafařík, generální ředitel Lesů ČR.

Spravované pozemky podnik rozčlenil podle míry rizika stanoviště a jejich naléhavosti adaptace do tří kategorií. Opatření se týkají pěstování druhově pestrých lesních porostů, různorodého hospodaření s využíváním přírodních procesů, úpravy stavů zvěře umožňující maximálně využívat přirozenou obnovu lesů a všechny druhy dřevin vhodné pro konkrétní stanoviště, ochrany lesního prostředí i biodiverzity a obnovy vodního režimu.

„Strategické postupy aplikujeme v každodenní praxi, abychom zachovali lesy s jejich funkcemi, zejména produkční, vodoochrannou, půdoochrannou i rekreační,“ připomněl Šafařík.
Stanou se také součástí lesních hospodářských plánů, základních dokumentů lesnického managementu.
Projekt spolufinancovaly Norské fondy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…