Lesy ČR provedly protipovodňovou úpravu Ondřejovického potoka

19.02.2019 20:03

Protipovodňovou úpravu bezmála dvoukilometrového úseku koryta Ondřejovického potoka v okrese Jeseník v Olomouckém kraji provedli vodohospodáři z podniku Lesy České republiky. Náklady dosáhly 13 milionů korun bez DPH.

Lesy ČR provedly protipovodňovou úpravu Ondřejovického potoka
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Břehy stabilizovaly kamenné rovnaniny, dlažby a zdi, dno pak dřevěné prahy a balvanité skluzy. „Na několika místech se nacházely ještě původní kamenné zdi poškozené před pěti lety přívalovou povodní, která způsobila silnou erozi dna i břehů. Upravili jsme proto skoro celé koryto toku,“ uvedl Miroslav Kahánek, vedoucí správy toků pro oblast povodí Odry z podniku Lesy ČR.

Dřevěné prahy a balvanité skluzy na dně koryta náporu velké vody neodolaly. Proto je nyní vodohospodáři nahradili železobetonovými žebry, kamennými pasy i prahy se soustavou betonových stupňů. „V nejvyšší části toku jsme postavili čtyři betonové přehrážky obložené řádkovým zdivem z lomového kamene. Původní kamenné rovnaniny jsme opravili a zpevnili betonem,“ pokračoval Kahánek. Staré zdi se podařilo na některých místech obnovit, částečně je nahradila kamenná rovnanina uložená do betonu se svislou lícovou plochou.

Vodní tok se několikrát upravoval od 20. let 20. století, naposledy v roce 2005. Stavba Lesů ČR, na které se finančně podílelo i Ministerstvo zemědělství, začala v květnu 2017 a loni v prosinci skončila kolaudací. Město Zlaté Hory zároveň na Ondřejovickém potoce zrekonstruovalo většinu mostů, lávek a propustků. 

Státní podnik Lesy České republiky spravuje 38,6 tisíc kilometrů drobných vodních toků, tedy přibližně třetinu délky vodních toků a bystřin v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…