Lesy ČR se připojují k sedmému ročníku TÝDNE LESŮ

09.05.2014 17:09

Ve dnech 5. – 9. května 2014 se v České republice koná již sedmý ročník akce nazvané TÝDEN LESŮ, který si klade za cíl zviditelnění lesnického sektoru a zvýšení obecného povědomí o lese a jeho významu pro společnost. Pro veřejnost je Týden lesů příležitostí navštívit les společně s odbornými pracovníky Lesů ČR, dozvědět se o lese mnoho zajímavého a lépe porozumět principům trvale udržitelného lesního hospodářství.

Lesy ČR se připojují k sedmému ročníku TÝDNE LESŮ
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V průběhu Týdne lesů se k veřejnosti dostávají informace vysvětlující vliv lesů na stav klimatu, na kvalitu vody a ovzduší, význam dřeva jako obnovitelné suroviny, význam péče o les a další témata.

K Týdnu lesů se již tradičně připojuje také státní podnik Lesy České republiky, pro který je práce s mládeží a veřejností jednou ze stěžejních aktivit. Je potěšitelné, že obliba Lesy ČR pořádaných akcí rok od roku roste. V roce 2013 Lesy ČR uspořádaly 900 populárně osvětových akcí pro veřejnost. Celkem se těchto událostí historicky poprvé zúčastnilo více než 100 000 dětí a dospělých.

Víte, že...

? ... lesů u nás neustále přibývá? V posledních letech asi o 2 000 hektarů ročně, v roce 2012 konkrétně o 2 052 hektary?
? … v roce 2012 činila celková výměra lesních pozemků v ČR plochu o velikosti 2 661 889 hektarů?
?... v roce 2012 se v českých lesích nasbíralo 32 800 tun hub v hodnotě 5,2 miliardy korun?
? ... hektar listnatého lesa vyfiltruje z ovzduší 30 – 70 tun jemného polétavého prachu za rok?

Nejen v rámci Týdne lesů, ale i v dalších navazujících květnových dnech Lesy ČR organizují nebo se účastní hned několika zajímavých akcí:

AKCE PRO ŠIROKOU VEŘEJNOST:

„Lesy KŘ Šumperk objektivem lesníků 2013“, výstava v budově Krajského úřadu Olomouckého kraje na adrese Jeremenkova 40, Olomouc, předsálí kongresového sálu, od 5.do 31. května 2014

Jde o výstavu fotografií, jejichž autory jsou pracovníci Lesů ČR organizačně zařazení do působnosti Krajského ředitelství Lesů ČR Šumperk. Výstavu tvoří 30 zarámovaných obrazů s lesní tématikou. Jednotlivé fotografie budou na konci letošního roku vystaveny ještě ve Vlastivědném muzeu v Šumperku.

Den s Lesy ČR – Kouzlo lesa, sobota 10. května 2014, 10 – 16 hodin, Opárenské údolí v blízkosti obce Malé Žernoseky, Litoměřicko, Ústecký kraj

Na návštěvníky čeká poznávací trasa jarním lesem, jejíž součástí bude povídání o významu lesa. Součástí programu budou také nejrůznější hry, soutěže, ukázky výcviku služebních psů a šermu nebo dílničky pro vytvoření vlastního výrobku z přírodnin. Den s Lesy ČR je možné spojit s příjemnou procházkou celým Opárenským údolím.

Den lesů, čtvrtek 15. května 2014, 8.30 – 14 hodin, část obce Vítězná nazývaná lesní osada Hájemství, okres Trutnov, Královéhradecký kraj

Zajímavý program společně připravují Lesy ČR, Lesní správa Dvůr Králové nad Labem a žáci Základní školy Schulzovy sady, kteří budou účastníky průběhem celé akce také provázet.

Na naučné stezce se návštěvníci setkají se spoustou populárně naučných témat jako rybaření, turistika, myslivost, ptactvo, botanika, mineralogie, včelaři, lukostřelba, technika v lese, tvořivé dílny, kolo štěstí nebo přírodní lékárna. Organizátoři doporučují vzít si s sebou vlastní hrníček na čaj a dobrou náladu.

Slavnostní otevření naučné stezky Obora Lomnice, pátek 16. května 2014, obec Lomnice u Tišnova, okres Brno venkov, Jihomoravský kraj

Dva kilometry dlouhou naučnou stezku vybudovaly Lesy ČR. Návštěvníci na stezce poznají mnoho zajímavostí o lesnictví a myslivosti; vzhledem k členitému terénu je vhodná spíše pro pěší turisty.

V doprovodu zkušených lesních pedagogů si stezku v tento den nejprve projdou a vyzkouší děti z předem pozvaných pěti tříd okolních základních škol.

Slavnostní otevření nové naučné stezky Bohumila Hrabala, sobota 17. května 2014, 10 hodin, osada Kersko u obce Hradištko, okres Nymburk, Středočeský kraj

Stezku vybudovaly Lesy ČR ve spolupráci se Sdružením obcí Kersko u příležitosti 100. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala. V rámci slavnostního otevření stezky se uskuteční komentovaná procházka s průvodcem po místech, která měl Bohumil Hrabal rád. Sraz účastníků  je u Svatojosefského pramene v Kersku. Ve 12 hodin pak začíná navazující bohatý kulturní program XVI. Hrabalova Kerska na zahradě Lesního ateliéru Kuba v Kersku.

Výsadba pamětního stromu Franzi Clam – Gallasovi, poslednímu muži slavného rodu, u příležitosti 160. výročí jeho narození, sobota 17. května 2014, 15 hodin, Nová louka v Jizerských horách

Akci pořádají Lesy ČR, Krajské ředitelství Liberec a Lesní správa Jablonec nad Nisou

Den stromů a Den s Lesy ČR na hradě Lukově, sobota 17. května 2014, 10 – 17 hodin, v blízkosti obce Lukov,  okres Zlín, Zlínský kraj

Jde o velmi pěknou a již tradiční akci pro děti, jejich rodiče i širší veřejnost. Na návštěvníky čeká bohatý program jako zážitkové stromolezení pro děti, lovecká lukostřelba, naučně zábavná stezka lesem, soutěž v řezání dřeva, výsadba nového stromu přímo na hradě, ukázka sokolnictví, tvořivé dílničky nebo výstava fotografií ptáků okolní krajiny. Událost společně pořádají Lesy ČR, statutární město Zlín a Spolek přátel hradu Lukova. V případě nepříznivého počasí se akce konat nebude.

Den s Lesy ČR, středa 21. května 2014, 9 – 14 hodin, louka u vodní nádrže Třebušín (Machčák), GPS: X 985133.07; Y 749718.95, v blízkosti obce Třebušín, okres Litoměřice, Ústecký kraj

Program: ukázka práce přibližování dřeva koněm v lese; předvedení techniky – kráčivý bagr, lesní kolejový traktor s vyvážecím vlekem; ukázka práce sokolníka; ukázka práce loveckých psů; projížďka po nádrži s výkladem; lesní pedagogika formou her. Pořadatelem události jsou Lesy ČR, Správa toků oblasti povodí Ohře.

AKCE POUZE PRO ZVANÉ:

Lesní správa Lesů ČR Jablunkov na Frýdeckomístecku v Moravskoslezském kraji organizuje v pondělí 12. května v prostorách hotelu „Pod akáty“ v obci Dolní Lomná přednášku a besedu s žáky prvního stupně základních škol o myslivosti. Téma: význam zvěře a její nároky na lesní prostředí.

Lesní správa Lesů ČR Ruda nad Moravou na Šumpersku v Olomouckém kraji:

pondělí 12. května 2014 – „Vycházka s lesníkem“

Lesní správa Lesů ČR Buchlovice na Zlínsku ve Zlínském kraji pořádá ve čtvrtek 15. května 2014 již po sedmé Den s Lesy ČR v Archeoskanzenu Modrá.

Akce je určená výhradně pro žáky přihlášených místních škol.  Na děti čeká cca pěti kilometrový vycházkový okruh s několika stanovišti, na kterých bude připraveno vícero naučně-vzdělávacích témat jako myslivost, bučiny a fauna Chřibů, obnova lesa, poznávání dřevin, ukázka těžby dříví motorovou pilou a přibližování dříví koněm či sběr osiva ze stojícího stromu. Děti si vyzkoušejí i sázení stromků nebo uslyší lovecké fanfáry.

Krajské ředitelství Lesů ČR Šumperk ve spolupráci s lesními správami Lesů ČR Loučná nad Desnou a Šternberk v Olomouckém kraji: pátek 23. května 2014 – Den s Lesy ČR pro všechny žáky ZŠ v Libině.

JIŽ PROBĚHLO:

Oslava Týdne lesů, středa 7. Května 2014, 9 – 12 hodin, České Budějovice
(konečná MHD Ant. Balcara)

Šlo o společnou akci Lesů ČR, Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem a Lesů a rybníků města Českých Budějovic pro žáky předem zvaných některých místních základních škol.

Program akce: zalesňování lesní paseky, absolvování lesní stezky, jiné zajímavosti z lesa.

„Poznej region MAS Brána Vysočiny“, slavnostní  zakončení projektu, středa 7. května 2014, od 17 hodin, kino Svratka, obec Tišnov, okres Brno venkov, Jihomoravský kraj

Na akci spolupořádané též Lesy ČR, Lesní správou Černá Hora, byly mimo jiné představeny prezentace okolní obcí vytvořených žáky ZŠ Tišnov. Celé události předcházel bohatý doprovodný program "Stezka lesní moudrosti", která se uskutečnila na dětském hřišti - sídlišti pod Květnicí. Malí i velcí návštěvníci si mohli vyzkoušet  zábavnou stezku plnou disciplín jako např. řezání dřeva, střelbu ze vzduchovky, vizuální i hmatové poznávání dřevin, bylin, přírodnin a jiné. Náplň programu zpestřily ukázkyi včelařství, myslivosti, prodej fair trade výrobků a BIO produktů.

Děti v lese, naučná akce, středa 7. května 2014 dopoledne, bývalá obora u obce Lesonice, okres Třebíč, Kraj Vysočina

Akci pro předem přihlášené třídy místních základních a mateřských škol pořádaly v dopoledních hodinách Lesy ČR, Lesní správa Třebíč.

Výstup na Uhlířský vrch, čtvrtek 8. května 2014, 14 – 16 hodin,  Bruntál, Moravskoslezský kraj

Tato tradiční akce se letos konala již po čtrnácté, její účastníci mohli zúčastnit výstupu na bruntálskou dominantu – Uhlířský vrch. Každý účastník obdržel pamětní list a pohlednice. Po celou dobu byl  otevřen kostel Panny Marie Pomocné. Na akci se podílely Lesy ČR, Lesní správa Bruntál.

Lesy ČR kladou důraz na lesní pedagogiku

? Lesní pedagogika

je jedna z metod lesnické a environmentální osvěty zabývající se předáváním informací o lese a hospodaření v něm zábavnou a poutavou formou prostřednictvím lesního pedagoga. Důraz je kladen na tzv. zážitkové poznávání lesa, kdy se účastníci aktivit lesní pedagogiky učí vnímat les všemi smysly, čímž u nich dochází k přirozenému vnímání a snadnému zapamatování.

?Lesní pedagog

je odborník s lesnickým vzděláním či praxí v lesnictví a úspěšný absolvent certifikovaného kurzu lesní pedagogiky naplňující její podstatu, který umí představit les zábavnou a poutavou formou.

V současné době má státní podnik Lesy ČR celkem 240 vyškolených lesních pedagogů a je tak nejsilnějším poskytovatelem této formy vzdělávání.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…