Lesy ČR zdvojnásobily od nového školního roku učňovská stipendia

02.09.2019 17:02

Lesy ČR od září zdvojnásobily stipendia určená pro žáky učňovských lesnických škol v oboru lesní mechanizátor, opravář lesnických strojů a harvestorů či lesní dělník. Příspěvky na pomůcky, ubytování i stravu a další náklady spojené se vzděláváním podnik vyplácí od loňského února učňům, kteří splňují stanovené podmínky. V uplynulém školním roce získalo stipendia 120 z nich, náklady činily 460 tisíc korun.

Lesy ČR zdvojnásobily od nového školního roku učňovská stipendia
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Znatelným navýšením stipendií chceme motivovat mladé lidi k získání vyšší kvalifikace i k lepším studijním výsledkům. Kvalifikované lidi potřebuje celé lesnické odvětví - v pěstební i těžební činnosti,“ říká generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Na trhu je dlouhodobě nedostatek pracovních sil, zejména v dělnických profesích. V lesích tak často manuálně pracují lidé bez odborného vzdělání. Lesy ČR proto přišly se stipendijním programem. Žáky podporují i při stážích, praxích a ve výuce.

Jaký je princip stipendijního programu? Žák nebo jeho zákonný zástupce uzavře s Lesy ČR smlouvu o poskytování motivačního příspěvku. Poté získá žák 1. ročníku namísto dosavadních 1 500 korun až tři tisíce korun na pořízení osobních ochranných pracovních prostředků, které škola nakoupí a předá. Pokud žáci vyšších ročníků dosáhnou studijní průměr tři a nemají z odborných lesnických předmětů žádnou čtyřku, dostanou na ubytování a stravu nově místo tisícikoruny měsíčně až dva tisíce korun. Také příspěvek na další výdaje spojené se vzděláváním, například na učebnice nebo dopravu, se z 500 korun zvyšuje až na tisíc korun. „Přestože bývá obvyklé, že firmy, které poskytují stipendia, si podporované žáky zavazují do budoucna, tuto ambici nemáme. Ať se kvalifikovaní lesní dělníci uplatní v jakékoli jiné lesnické společnosti v zemi. To je podstatné,“ dodává Vojáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…