Lesy ČR zvou turisty za poznáním Karlovských rybníků

24.06.2012 16:54

Průvodcem bude návštěvníkům Lesy ČR otevíraná nová naučná stezka.

Lesy ČR zvou turisty za poznáním Karlovských rybníků
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Lesy ČR dokončily v Českém středohoří výstavbu zcela nové naučné stezky nazvané „Okolím Karlovských rybníků za poznáním“. Její trasa vede kolem soustavy retenčních nádrží, které v minulých letech prošly díky Lesům ČR kompletní obnovou. Jeden a půl kilometru dlouhá stezka začíná u lesního altánu na východním břehu významné vodní plochy Děčínska, Velkého rybníka a dále pak prochází po jeho obvodu. Zde, jen kousek od osady Karlovka, nedaleko obce Velká Bukovina, v okrese Děčín, v Ústeckém kraji, proběhne v úterý 26. června, od 10 hodin i slavnostní otevření naučné stezky.

Náklady na vybudování stezky Lesy ČR hradily z Programu 2020, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů. Na její trase se nachází celkem sedm zastavení. Ta obsahují zajímavé informace o historii a obnově retenčních nádrží, lesích a rybníkách. Nedílnou součástí jednotlivých zastavení jsou kromě pěkných fotografií i detaily ze života místních vodních, lesních či mokřadních živočichů a rostlin.

Karlovské rybníky tvoří soustava tří retenčních nádrží. Vznikly již v roce 1947 na mokřadních loukách; původně sloužily k chovu ryb. Pro rekonstrukci celé soustavy, která stála skoro 7 milionů korun, se Lesy ČR rozhodly v roce 2003, ukončily ji v roce 2007. V devadesátých letech, kdy ještě nádrže do správy Lesů ČR nespadaly, došlo vlivem zanedbané údržby k poruše výpusti na Velkém rybníku a veškerá voda z něho vytekla. Rybníky postupně zarostly náletovými dřevinami. Díky Lesy ČR provedené rekonstrukci se podařilo vodu do lesní krajiny opětovně vrátit.

Retenční nádrže mají v naší krajině mimořádně důležitý význam. Pomáhají zadržovat vodu a zlepšují vodní režim. Další významnou funkcí je zvyšování biodiverzity v krajině. Nádrže slouží jako domov pro řadu živočichů, kteří jsou vázáni i biotopem rostlin, které rostou ve vodě nebo v její blízkosti. Mezi další doplňkové funkce nádrží patří funkce protipovodňová a rekreační.

Svou estetickou hodnotou i počtem druhů rostlin a živočichů je příroda v okolí Karlovských rybníků opravdu unikátní. Nakonec přesvědčit se může každý přírodu milující turista. Krajina kolem Karlovských rybníků je pro zajímavý výlet jako stvořená.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…