Lesy Praha: 3000. pacientem záchranné stanice se stala poraněná poštolka

14.07.2019 20:56

Neuplynul ještě ani měsíc od chvíle, kdy naše Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy ošetřila 2 000. pacienta, kterým se stalo ježčí mládě, a už jsme překročili další tisícovku. V pátek 5. července jsme přijali k ošetření zraněnou poštolku.

Lesy Praha: 3000. pacientem záchranné stanice se stala poraněná poštolka
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Mladá a nezkušená poštolka zřejmě neodhadla své manévrovací schopnosti a v letu narazila do překážky. Naštěstí ze svého nevydařeného letu vyvázla pouze s pohmožděným ramenem. V současné době se zotavuje a má se čile k světu. Jakmile se jí pohmožděniny uzdraví, umístíme našeho letošního 3000. pacienta do rozlétávací voliéry k dalším mladým poštolkám. Tam si protrénuje svaly a létání a pak už jí nebude nic bránit v její cestě na svobodu.

Poštolky jsou našimi častými pacienty. Za loňský rok jsme do péče přijali 102 poraněných ptáků tohoto druhu. Nejčastěji se k nám dostávala mláďata, která přišla o hnízdo a nebo, stejně jako v případě naší jubilejní pacientky, poštolky zraněné po nárazu do překážky. Nejedná se však pouze o pražský problém. V důsledku nárazů do překážek uhyne každoročně na celém světě více než miliarda ptáků.

Největší problém pro opeřence představují prosklené či lesknoucí se plochy, které pták nevnímá jako překážku a snaží se proletět skrz ně. Známé samolepky siluet dravců vůbec nepomáhají. Ptáci se je prostě snaží obletět a narazí do skla třeba hned vedle samolepky. Naposledy to potvrdila i Česká společnost ornitologická, která ve svém článku uvádí stejné závěry.

Ale i to má své řešení a ochránit ptactvo před zbytečnými zraněními může každý z vás. Stačí skleněné a lesknoucí se plochy polepit více. Nezáleží na tvaru ani barvě ochranných samolepek, důležitá je pouze jejich hustota. Samolepky rozmístěné maximálně 10 cm od sebe vytvoří dostatečný dojem pevné plochy a pták pro svůj let zvolí jiný směr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…