Lesy Praha: Hostivařská přehrada v péči stavařů. Do konce roku 2022 se bude stavět nový přeliv

19.06.2021 15:06

Od 28. června 2021 do prosince 2022 bude u hráze Hostivařské přehrady probíhat výstavba dodatkového bezpečnostního přelivu, jejímž cílem je zvýšit současnou kapacitu tohoto bezpečnostního objektu.

Lesy Praha: Hostivařská přehrada v péči stavařů. Do konce roku 2022 se bude stavět nový přeliv
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Stavba za necelých 179 milionů Kč (cena bez DPH) na delší dobu výrazně omezí pohyb návštěvníků Hostivařského lesoparku v okolí přehrady. V průběhu stavby bezpečnostního přelivu začne také celková rekonstrukce přilehlé komunikace lemující pravý břeh přehrady a zejména cyklisté proto musí počítat s omezeným průjezdem v blízkosti vodní plochy.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí

Po dobu stavby budou cesty v okolí hráze neprůchodné a bude nutné využívat náhradní trasy. Pravobřežní komunikace bude uzavřena pro cyklisty a během rekonstrukce se budou uzavírat dílčí úseky i pro pěší. Prosíme, dbejte v okolí přehrady zvýšené opatrnosti a respektujte pokyny umístěné v terénu.

K čemu je nutný dodatkový bezpečnostní přeliv?

Bezpečnostní přeliv je technický objekt vodního díla, který umožňuje odpouštět větší množství vody při náhlém zvýšení hladiny a který tak chrání vodní dílo před případným poškozením. Hostivařská přehrada má v současnosti funkční bezpečnostní přeliv, který zvládne pojmout průtok až 82,5 m3/s. Podle vyhlášky č. 590/2002 Sb., o technických požadavcích pro vodní díla, je přehrada zařazena do II. nejvyšší kategorie dle míry ohrožení povodí pod hrází a musí splňovat požadovanou míru bezpečnosti při případné povodni – převedení až 10 000leté povodně (velikost povodně v dlouhodobé časové řadě s dobou opakování 10 000 let), což odpovídá průtoku 175 m3/s. Vybudováním dodatkového bezpečnostního přelivu se tedy ještě zvýší bezpečnost vodního díla a tím i ochrana obyvatel a jejich majetku pod hrází.

Investorem stavby je hlavní město Praha – odbor investiční (dodatkový přeliv) a odbor ochrany prostředí (rekonstrukce pravobřežní komunikace) Magistrátu hl. m. Prahy. Dodavatelem stavby dodatkového bezpečnostního přelivu je firma SMP CZ, a. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…