Lesy Praha: Na Letné budujeme nový rybník, který pomůže bojovat se suchem

26.06.2022 21:23 | Tisková zpráva

Od loňského podzimu stavíme v Letenských sadech novou vodní nádrž, která bude sloužit především jako zásobárna vody, a pomůže tak vyřešit dlouhodobý problém se zálivkou zdejší zeleně.

Lesy Praha: Na Letné budujeme nový rybník, který pomůže bojovat se suchem
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Nový krajinářský a estetický prvek zároveň přispěje ke zlepšení ovzduší. Sedmihektarový rybník s ostrůvkem by měl být dokončen na podzim letošního roku, nyní opevňujeme břehy a stavíme ostrov s lávkou či výtokový objekt. Rybník vzniká v menší proláklině mezi Hanavským pavilonem, bastionem sv. Tomáše a Pražským metronomem. Část břehů bude kolmá a opatřená kovaným zábradlím, další úseky budou pozvolné, aby se návštěvníci parku mohli dostat až k vodní hladině. Součástí rybníka bude i ostrov, na který bude možné dojít po dřevěném molu.

Rybník o objemu přibližně 13,5 tisíce metrů kubických bude napájen vodou z Vltavy. Stejně jako rybníky ve Stromovce tak bude využívat Rudolfovu štolu, kterou nechal v 16. století z Vltavy od Novomlýnského jezu tunelem pod Letnou až do Stromovky vystavět císař Rudolf II. Vzhledem k výškovému rozdílu bude na úrovni řeky umístěno čerpadlo.

Lesy hl. m. Prahy, které jsou pro hlavní město generálním dodavatelem této stavby, v loňském roce umístili potrubí ve výpustném zařízení rybníka a nyní zajišťují výstavbu výtokového objektu a ostrova s lávkou, stejně jako opevnění břehů a těsnění nádrže. Práce, kterým od loňského roku předcházely geologické a archeologické průzkumy, nyní pokračují betonáží základů zdí a armaturami betonových konstrukcí. Zároveň upravujeme břehy pro položení těsnicí vrstvy z bentonitové rohože, nad níž se bude provádět opevnění břehů kamenným pohozem a kamennou dlažbou. Současně začneme vyzdívat výtokový objekt. Práce by měly být kompletně hotové v průběhu letošního podzimu.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí

Po dokončení budou v rybníce vysázeny mokřadní rostliny a v následujících letech vzniknou v jeho blízkosti dvě fontány a vodní prvek. Letenský rybník nebude určen k aktivní rekreaci, lidé se v něm budou moci koupat jen na vlastní nebezpečí. Koupání psů bude zakázané, stejně jako pohyb loděk a rybník nebude sloužit ani k rybolovu.

Základ dnešní podoby Letenských sadů se datuje do počátku 19. století, později zde v 80. letech téhož století proběhla větší rekonstrukce pod vedením architekta Františka J. Thomayera, který se již tehdy zasazoval o vybudování vodních prvků.

Rozhodnutí hlavního města o zahájení výstavby této závlahové nádrže ovlivnila suchá období posledních let i pozornost, kterou Praha věnuje klimatické změně. Na problematiku boje se suchem je v Praze navázaná řada opatření od výsadby nových stromů po zakládání nových rybníků a revitalizace vodních toků.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…