Lesy Praha: Na kongresu lesní pedagogiky ve Finsku sdílelo zkušenosti 18 evropských států

23.10.2018 21:54

Ve finském středisku Pikku-Syöte v provincii Oulunkaari se uskutečnil 13. Evropský kongres lesní pedagogiky. Finové tak od České republiky převzali pomyslnou organizátorskou štafetu.

Lesy Praha: Na kongresu lesní pedagogiky ve Finsku sdílelo zkušenosti 18 evropských států
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Kongres přivítal téměř 100 lesních pedagogů z 18 evropských států včetně zástupců České republiky, kterou reprezentovalo 12 účastníků z různých lesnických organizací zabývajících se lesní pedagogikou. Program společného setkání obsahoval odborné přednášky i praktické ukázky aktivit lesní pedagogiky, které lze absolvovat přímo v terénu.

Lesní pedagogika přibližuje návštěvníkům lesa jeho ekosystém, trvale udržitelné lesní hospodářství, smysl hospodaření v lesích a užitky, které les člověku přináší. Aktivity lesní pedagogiky vedou speciálně vyškolení lesníci (lesníci s pedagogickými znalostmi a zkušenostmi) přímo na svém každodenním pracovišti – v konkrétním lese. Pomocí her a zážitků učí děti i dospělé poznávat přírodu všemi smysly.

Kongresu se zúčastnili i dva zástupci Lesů hl. m. Prahy, kteří se aktivně podíleli na programu kongresu. Svým kolegům z celé Evropy představili činnost střediska Ekologická výchova, které je významným realizátorem lesní pedagogiky v České republice. Přiblížili práci lesních pedagogů na území hlavního města Prahy a jejich úspěšné projekty. Díky krátkým videím z programů měli všichni možnost vidět, jak vypadá lesní pedagogika v hlavním městě České republiky v podání Lesů hl. m. Prahy. Mimo to si mohli účastníci kongresu vyzkoušet i jednu z aktivit lesní pedagogiky, s níž mají pražští lesníci u svých žáků, napříč generacemi, velký úspěch. Ve hře nazvané “Kde je moje stádo?” (Where is my herd?) se účastníci na chvíli proměnili v různá lesní zvířata a pomocí parfémovaných vzorků se museli zorientovat v množství pachů v okolí a najít další jedince svého druhu a vytvořit stádo. Do aktivity se kromě zástupců evropských zemí zapojili i žáci základní školy v Pudasjärvi.

Každoroční mezinárodní kongres seznamuje účastníky s novinkami v oblasti lesní pedagogiky, umožňuje jim čerpat inspiraci od zahraničních kolegů a získávat důležité kontakty pro spolupráci. Mottem letošního ročníku bylo heslo “Together” (Společně). Hlavním tématem, jež se prolínalo odbornými příspěvky a přednáškami, bylo “Jak zapojit děti a mládež do učení, rozhodování a plánování udržitelné budoucnosti”. Těmto tématům se ve svých příspěvcích věnovali i Tomi Alakoski, výkonný ředitel Finnish 4H Fedaration, Nina Tokola z University of Eastern Finland a nebo odborná výchovná poradkyně Marjaana Manninen z Finnish National Agency for Education. Cílem lesní pedagogiky je mimo jiné podnítit v dětech zájem o jejich okolí, životní prostředí či zdravý životní styl a naučit je zodpovědnosti za jejich budoucnost. Ale jednalo se nejenom o klasické lesní pedagogice. Jeden ze zahraničních projektů například učí žáky respektu k přírodě i zdravému stravování tím, že si děti pěstují vlastní zeleninu, kterou poté využije školní jídelna k přípravě obědů.

Účastníky kongresu čekaly nejen odborné přednášky, ale mohli se aktivně zapojit i do inspirativních praktických ukázek přímo v terénu. Jednou z nich byla finská prezentace nápadů na jednoduché výrobky z přírodnin. Němečtí lesníci předvedli aktivitu “Doctor Forest”, ve které představili les jako léčitele těla i duše. Velmi zajímavá byla také aktivita polských kolegů, kteří předvedli, jak lze poutavou formou ukázat celosvětové dopady průmyslové výroby a intenzivního zemědělství na stav životního prostředí.

Letošní 13. ročník Evropského kongresu lesní pedagogiky zajišťovala Finská lesnická asociace (Finnish Forest Association) a Finská federace 4H (Finnish 4H Federation) za podpory Ministerstva zemědělství a lesnictví (Ministry of Agriculture and Forestry), Finské lesnické nadace (Finnish Forest Foundation), Základní školy v Pudasjärvi (Pudasjärvi Vain Hayviä Syitä), Centra pro ekonomický rozvoj, centra dopravy a životního prostředí (Elinkeino-. liikenne- ja ympäristökeskus) a Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova: evropské investice do venkovských oblastí (The European Agricultural Fund for Rural Development: Europe investing in rural areas).

V závěru kongresu byli účastníci pozváni na již 14. mezinárodní setkání lesních pedagogů, které se bude konat v Litvě.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…