Letiště Praha: Na Letiště Václava Havla Praha nově trolejbusem

11.03.2024 10:04 | Tisková zpráva

Nová trolejbusová linka číslo 59 nahradila autobusovou linku 119. První spoj s cestujícími vyrazil ve středu z Terminálu 1 směrem na Nádraží Veleslavín ve 14:41 hodin, v opačném směru pak ve 14:46 hodin. Provozovatelem vysokokapacitního trolejbusu je Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Letiště Praha: Na Letiště Václava Havla Praha nově trolejbusem
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos vnímá trolejbusové spojení na Letiště Václava Havla Praha vnímá jako krok správným směrem minimálně ze dvou důvodů. „Jedná se o komfortnější dopravu pro cestující i zaměstnance a zároveň zapadá do naší strategie ESG s cílem snižovat uhlíkové emise a hluk na letišti a v jeho okolí. Finálním optimálním řešením dopravy z centra metropole na letiště a zpět ale bude až realizace kolejového napojení, jehož výstavba na některých úsecích byla již zahájena.“

Celkem dvacet velkokapacitních tříčlánkových bateriových trolejbusů Škoda-Solaris 24m dodalo Dopravnímu podniku sdružení společností Škoda Electric, Solaris Bus & Coach a Solaris Czech. Trolejbusy v délce 24,7 metrů nabízí cestujícím pěticí dveří pro nástup a výstup a disponují kapacitou 180 míst (54 sedadel). Vozidlo je vybavené klimatizací, čtyřmi informačními LED panely a speciální úpravou pro přepravu zavazadel.

Pro zajištění provozu trolejbusů bylo vybudováno celkem 11,5 km trolejového vedení v úseku Nádraží Veleslavín – Terminál 3.  Mezi zastávkami Terminál 3 a letištěm využijí trolejbusy energii z baterií, které v obratištích na Letišti Václava Havla Praha a na Nádraží Veleslavín budou nabíjet v nabíjecích stání. Infrastruktura pro nabíjení byla vybudována i v garáži Řepy, odkud jsou trolejbusy vypravovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…