Letiště Praha: Známý letec oslavil přistání na tisícovce letišť po celém světě

26.03.2022 14:02 | Tisková zpráva

Český rekord na pražském letišti

Letiště Praha: Známý letec oslavil přistání na tisícovce letišť po celém světě
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Známý český letec Jiří Pruša oslavil na Letišti Václava Havla Praha český rekord dosažení přistání na 1000 letištích po celém světě. 

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26654 lidí
Od roku 2007, kdy začal počet letišť zaznamenávat, poznal různé přistávací plochy od USA přes Afriku a Evropu po Austrálii a Nový Zéland. Dnes symbolicky přistál na domovské přistávací ploše se svým novým ultralehkým letadlem Shark, které je dnes ve své kategorii jedním z nejrychlejších na světě.

„Do výkonu bylo vždy jen jednou započítáno každé nové letiště nebo přistávací dráha. Počet letišť a ploch byl věrohodně doložen záznamy v pilotním deníku a u většiny z nich i fotografiemi,“ říká Jiří Pruša.

Na domovském letišti známého letce přivítal i Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha. „Děkuji Jirkovi za jeho popularizaci letectví a gratuluji k tak výjimečnému výkonu. Do další tisícovky mu přeji, aby šlo o samá šťastná přistání,“ říká Jiří Pos.

Jiří Pruša se velkou část profesního života věnoval a věnuje letecké dopravě a cestovnímu ruchu. Po studiu pracoval v ČSA, následně v mezinárodní organizaci IATA v Ženevě, pak se vrátil do ČSA jako viceprezident pro marketing a poté založil firmu, která se věnuje prodeji letenek. Aktuálně se letectví věnuje nejen profesně, ale také jako své životní vášni. Kromě toho připravuje knihy i specializovaný magazín o létání Flying revue. V letech 2009 – 2020 podnikl letecké expedice po celém světě. V roce 2018 měl zápis do knihy rekordů ČR za počet prvopřistání (500 letišť). O čtyři roky později tento počet zdvojnásobil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…