Liberecký kraj: Čerstvým řidičům pomohou zdokonalovací kurzy

08.01.2022 17:59 | Tisková zpráva

Na nečekané situace, které v autoškole nemají mladí řidiči šanci poznat, připravují nezkušené šoféry do 24 let kurzy Start Driving. Právě tato věková skupina zaviní ročně asi deset tisíc nehod a dlouhodobě patří mezi nejrizikovější řidiče.

Liberecký kraj: Čerstvým řidičům pomohou zdokonalovací kurzy
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

O zdokonalovací kurzy je rok od roku větší zájem a zajímají se více i rodiče. Ti bývají často jakýmisi průvodci prvních jízd svých dětí po získání řidičského průkazu. Kurzy bezpečné jízdy Start Driving mohou navštívit s nimi. Liberecký kraj ve spolupráci s Asociací autoškol ČR, Týmem silniční bezpečnosti a dalšími partnery startuje kurzem konaným 30. 1. 2022 od 12 do 18 hodin na polygonu v Sosnové. Pro zájemce z Libereckého kraje je zdarma, musejí jen splňovat věkovou hranici –18-24 let. Přihlásit se mohou prostřednictvím webu Autodromu v Sosnové (ZDE).

„Mladí řidiči potřebují jezdit, trénovat, naučit se předvídat, připravovat se na nečekané situace, osvojit si potřebné návyky. Každá nadstavba autoškoly má pro začínající šoféry smysl,“ říká Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy.

Účastníky čeká jízda s učitelem v reálném silničním provozu, při které si rozšíří znalosti, jak ovládat vozidlo a jak řešit konkrétní dopravní situace. Na polygonu si vyzkouší krizové situace, jako je jízda zatáčkou, brzdění v různých rychlostech a na různých površích nebo vyhnutí se nečekaným překážkám. Součástí kurzu jsou přednášky dopravních policistů, kteří budou s mladými řidiči mluvit o konkrétních nehodách, příčinách jejich vzniku a jejich ne vždy šťastných koncích.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

„Mladí řidiči nemívají problém s řízením auta, rozumově chápou, proč je potřeba dodržovat zásady bezpečného chování na silnicích. Problémem je však nedostatek zkušeností, a to i těch mentálních,“ říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti. Na chystaném kurzu proto vystoupí i dopravní psycholog. „Účastníky seznámí s tím, jaký vliv mají osobnostní rysy na výkonnost řidiče,“ dodává Polák.

Loni na osmi polygonech po celé České republice tréninkem prošlo 2554 mladých začínajících řidičů ve věku mezi 18 a 24 lety, zúčastnilo se jich rovněž 237 rodičů a 293 učitelů autoškol i zkušebních komisařů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…