Liberecký kraj: Česko opět oživí putovní výstava o úctě k domovu a odpovědnosti za svůj kraj

13.03.2019 12:39

Národní putovní výstava „Má Vlast cestami proměn“ přináší svědectví o příznivých proměnách opomíjených míst a objektů v naší krajině.

Liberecký kraj: Česko opět oživí putovní výstava o úctě k domovu a odpovědnosti za svůj kraj
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Od začátku roku mohou kraje, města, obce, místní organizace, firmy i aktivní jednotlivci přihlašovat na výstavu proměny, o které se zasadili ve svém okolí. Partnerem výstavy je od roku 2014 i Liberecký kraj.
„Naše země je krásná. Prošla obdobím, kdy pustla. Je dobré vidět, že se takové množství lidí nyní snaží uvést kraj kolem sebe do lepšího stavu a najít nový příběh pro opomíjená místa a chátrající stavby. Příznivé změny velmi prospívají krajině i lidským srdcím,“ říká osobnost projektu, známý kardiochirurg prof. MUDr. Jan Pirk.

Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, z.s. ve spolupráci s Národní kulturní památkou Vyšehrad. Partnery výstavy jsou kraje České republiky a spolupracuje řada dalších organizací a institucí. Výstava je poděkováním tvůrcům proměn za jejich úsilí vytvářet hezčí prostředí pro nás všechny. „Je výjimečná tím, že je dílem lidí z celé naší země. To, co na ní uvidíte, můžete vidět také ve skutečnosti. Je svědectvím o úctyhodné práci lidí na zvelebování našeho společného domova,“ popisuje smysl výstavy její ředitelka Drahomíra Kolmanová. Přihlašovat proměny zanedbaných míst lze do 31. března na webu www.cestamipromen.cz, kde najdete i bohatou fotogalerii.

Proměny již 11. ročníku výstavy budou představeny v sobotu  18. května v Praze na Vyšehradě. Zde výstava setrvá přibližně měsíc a poté se rozjede, v dílčích kolekcích, na putování do všech krajů naší vlasti. Slavnostního zahájení se za Liberecký kraj zúčastní Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro řízení resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování: „Liberecký kraj budou reprezentovat nejen zdařilé proměny, ale také naši regionální výrobci potravin či řemeslných výrobků,“ říká radní a znovu připomíná: „Máte-li ve svém okolí povedenou rekonstrukci nebo úpravu krajiny, nebo jste sami tvůrci takové proměny, až do 31. března máte možnost se k výstavě přidat. V desátém ročníku výstavy se prezentuje z Libereckého kraje jedenáct proměn, věřím, že i letos budeme mít na výstavě zajímavé zastoupení.“

V květnu 2018 se na Vyšehradě představilo celkem 122 proměn ze všech krajů Čech, Moravy a Slezska. Tyto proměny nyní stále ještě putují po regionech a zakončí svou pouť v dubnu. Výstava je k vidění na veřejných prostranstvích v obcích a městech, v knihovnách, na úřadech, ministerstvech, univerzitách, v ulicích, na hradech, zámcích i na nádražích a nejhezčí proměny jsou každý rok oceňovány. Hodnotí je veřejnost v den zahájení na Vyšehradě a po celý rok na webu, a také odborná porota architektů pod vedením architekta  Josefa Pleskota. A nesmíme zapomenout na symbol celého projektu. Tím je kamenné srdce, které bylo vykopáno na vyšehradské akropoli při budování závlah pro vyšehradský park. Toto Srdce vlasti si každý rok předávají hlavní partnerské kraje, aby ho opatrovaly, stejně jako veřejný prostor naší země.

Všechny proměny najdete na webu http://cestamipromen.cz/promeny-2018 a na stejném místě můžete až do 30. dubna svým hlasem podpořit podle vás tu nejzdařilejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…