Liberecký kraj: Českolipská dívka z počátku 20. století bude k vidění v muzeu v České Lípě

26.04.2016 15:14

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevírá ve středu 27. dubna v 16.30 hodin v Maštálkově síni novou výstavu s názvem Českolipská dívka z počátku 20. století. Jedná se o další z akcí v cyklu programů českých muzeí Muzeum a Velká válka ke stému výročí první světové války. Vernisáže se zúčastní také krajská radní pro školství Alena Losová.

Liberecký kraj: Českolipská dívka z počátku 20. století bude k vidění v muzeu v České Lípě
Foto: regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz
Popisek: Krajský úřad Libereckého kraje

Výstava je příběhem přervaného života dívky jménem Hilda Ulbrichtová (1904 – 1920). Pyšný tatínek, fotolitograf a grafik z České Lípy Antonín Ulbricht fotografoval svou dceru při každé příležitosti, což bylo na začátku 20. století ještě ojedinělým jevem a také jen šťastnou shodou okolností se soubor snímků zachoval.

Díky této osobní kolekci a ve spojitosti s jinými obrázky poznáváme životní profil středostavovské rodiny v době před první světovou válkou, kdy tato vrstva obyvatelstva byla na společenském vzestupu. Život středoevropské společnosti byl určován především zájmy této vrstvy obyvatelstva, a to jak po stránce hospodářské tak i kulturní. Válka znamenala nedozírný zásah do života každého jedince a středostavovskou společnost prakticky rozbila.

Příběh je svědectvím o těchto časech. Život Hildy Ulbrichtové ukončila v roce 1920 španělská chřipka a je výmluvnou tečkou nebo spíše vykřičníkem za tragickými událostmi první světové války.

Výstava v síni Josefa Maštálka je přístupná od 28. dubna do 12. června 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…