Liberecký kraj: Chytrým nápadům pro startupy pomůže inkubátor Lipo.ink

13.02.2020 12:31

Startup. Ještě před pár lety neznámé slovo, které si už ale nějaký čas neohroženě razí cestu do obecného slovníku a dávno překročilo hranice médií zaměřených na business. Co si tedy pod ním představit? Je to prosté: malou firmu s velkou chutí růst, firmu, která přichází s novými řešeními či inovačními technologiemi.

Liberecký kraj: Chytrým nápadům pro startupy pomůže inkubátor Lipo.ink
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Startup je, jednoduše řečeno, začínající firma, obyčejně s nadšenými zakladateli, kteří mají dobrý nápad a energii přetavit ho ve fungující business,” uvedl Philipp Roden, ředitel Lipo.ink neboli Libereckého podnikatelského inkubátoru, který se na pomoc právě takovým firmám zaměřuje.

Od tradiční malé firmy, jakou je třeba kavárna, startup odlišuje potenciál zasáhnout velké množství zákazníků, spojený s velkým růstem. Podnikání startupů je často spjaté s dynamickým světem informačních technologií, podmínka to ale není, firmy se zabývají kdečím. Například česká firma Skinners vyrábí ponožky s podrážkou nahrazující boty.

Sítě, 3D tisk i externí kostra

Dalšími úspěšnými českými startupy, na jejichž výrobky si lze sáhnout, jsou také Prusa Research s 3D tiskárnami nebo Mebster, firma, jež vyvinula pro lidi s nepohyblivýma nohama umělou vnější kostru, která jim umožňuje chodit.

Dalším podobným příkladem je startup s ohromným potenciálem a sídlem v Liberci — Statotest Petra Klokočníka. „Naše čidla hlídají statiku staveb a ohlásí i nepatrné pohyby mostů a budov, aby se předešlo tragédiím podobným zřícení mostů v pražské Troji nebo italském Janově,” popisuje svou firmu její zakladatel.

V naprosté většině se ovšem startupy pohybují ve světě serverů a sítí. Klasikou jsou studia pro vývoj mobilních aplikací, počítačových her a různé vyhledávače zboží napříč e-shopy, jako například FAVI či veleúspěšný generátor letenek Kiwi. Rozmach zažívají vývojáři nových generací virtuální reality, automatizovaných účetních systémů a dalších nástrojů využívajících umělé inteligence.

Foundeři, akcelerátory, inkubátory

Startupy zakládají studenti i zkušení profesionálové z různých profesí. Do tohoto světa také stále více pronikají ženy a čím dál častěji obchodníci, kteří zakládají startupy přímo s cílem vybudovat fungující společnost a dobře zajetou firmu časem výhodně prodat. Zkušenost zakladatelů neboli founderů s podnikáním bývá rozmanitá, stejně jako množství prostředků, které mohou do rozvoje firmy investovat. Proto vznikají investorské fondy a skupiny, stejně jako platformy, které pomáhají obě strany propojovat.

Rychle rostoucí firmy ale nespasí jen finance. Často potřebují někoho, kdo jim pomůže podnikatelský záměr skutečně rozvinout v prosperující obchodní společnost, a pak ji efektivně řídit. Od toho jsou tu akcelerátory a inkubátory, ve kterých je možné získat cenné rady, například jak zefektivnit firemní procesy, ale i jak se vyhnout časově a finančně náročným slepým cestám. „Podpora startupů je i jednou z rolí našeho inkubátoru Lipo.ink,” řekla Vendula Zedníková, Community managerka Lipo.ink. „Máme pro ně tři programy, Ambulanci, Posilovnu a dva stupně Inkubace.”

V posledních letech v Česku startupy vznikají jeden za druhým. Ty, kterým se daří nejvíc, je možné vysledovat z výsledků soutěží, na serverech zaměřených na startupovou scénu a v tradičním žebříčku magazínu Forbes. Mezi nejúspěšnější aktuálně patří Productboard, který umožňuje produktovým manažerům získat informace o potřebách zákazníků, aby podle nich korigovali vývoj produktů.

Firma působí v Silicon Valley a mluví se o tom, že její hodnota brzo překročí miliardu dolarů. Podobně je na tom Mews se svým systémem pro automatickou správu rezervací a služeb v hotelech. Mezi hodně nadějné projekty patří také Leadspicker, který vyhledává pro investory perspektivní startupy nebo nástroj pro čtení dat z faktur pomocí umělé inteligence Rossum.

Příklady úspěšných startupů z ČR ZDE, ZDE a ZDE

Více informací lze nalézt na stránkách ZDE, případně na telefonu 775 251 667 nebo e-mailové adrese ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…