Liberecký kraj: Cizincům pomáhá informační brožura, nyní vychází také v polštině

08.10.2023 7:14 | Tisková zpráva

Liberecký kraj ve spolupráci s Centrem na podporu integrace cizinců a Krajem Vysočina vydal preventivní brožuru pro cizince, která je zaměřena na aktuální problémy v regionu.

Liberecký kraj: Cizincům pomáhá informační brožura, nyní vychází také v polštině
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Liberecký kraj - logo

Brožura vznikla původně v šesti jazykových mutacích s ohledem na rozložení cizinců v kraji, a to pro početnou skupinu Mongolů, Vietnamců, Rusů a Ukrajinců. Existuje i v české a anglické verzi. Nyní se k tomu přidává i verze polská.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

Brožury vychází v tištěné i elektronické podobě a snaží se preventivně působit v devíti oblastech, jako jsou zaměstnání, bydlení, zdravotnictví nebo bezpečnost. Další část se zaměřuje na užitečné kontaktní údaje v každém ze čtyř okresů Libereckého kraje. Vybrané tematické oblasti jsou široké, ale zároveň přináší vzájemné propojení.

„Brožura má za cíl pomoci obyvatelům kraje, zaměstnavatelům a zejména samotným cizincům. Pokud ti budou znát své povinnosti a místní zvyky, mohou se vyhnout protiprávnímu jednání, které obvykle páchají z neznalosti. Na druhou stranu budou znát i svá práva, například o výši mzdě a pracovní době, a mohou se bránit proti neetickému chování ze strany zaměstnavatele nebo od majitele bytu, u kterého bydlí,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Preventivní brožura vznikla za podpory Ministerstva vnitra České republiky z programu prevence kriminality. „Polská verze včetně překladů a grafického zpracování vznikla díky projektu Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu, financovaném z Programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko 2014–2020,“ dodal Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Brožury jsou volně ke stažení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…