Liberecký kraj: Cizincům pomáhá informační brožura, nyní vychází také v polštině

08.10.2023 7:14 | Tisková zpráva

Liberecký kraj ve spolupráci s Centrem na podporu integrace cizinců a Krajem Vysočina vydal preventivní brožuru pro cizince, která je zaměřena na aktuální problémy v regionu.

Liberecký kraj: Cizincům pomáhá informační brožura, nyní vychází také v polštině
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Liberecký kraj - logo

Brožura vznikla původně v šesti jazykových mutacích s ohledem na rozložení cizinců v kraji, a to pro početnou skupinu Mongolů, Vietnamců, Rusů a Ukrajinců. Existuje i v české a anglické verzi. Nyní se k tomu přidává i verze polská.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36102 lidí

Brožury vychází v tištěné i elektronické podobě a snaží se preventivně působit v devíti oblastech, jako jsou zaměstnání, bydlení, zdravotnictví nebo bezpečnost. Další část se zaměřuje na užitečné kontaktní údaje v každém ze čtyř okresů Libereckého kraje. Vybrané tematické oblasti jsou široké, ale zároveň přináší vzájemné propojení.

„Brožura má za cíl pomoci obyvatelům kraje, zaměstnavatelům a zejména samotným cizincům. Pokud ti budou znát své povinnosti a místní zvyky, mohou se vyhnout protiprávnímu jednání, které obvykle páchají z neznalosti. Na druhou stranu budou znát i svá práva, například o výši mzdě a pracovní době, a mohou se bránit proti neetickému chování ze strany zaměstnavatele nebo od majitele bytu, u kterého bydlí,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Preventivní brožura vznikla za podpory Ministerstva vnitra České republiky z programu prevence kriminality. „Polská verze včetně překladů a grafického zpracování vznikla díky projektu Jsme s vámi – společně pro Ukrajinu, financovaném z Programu INTERREG V-A Česká republika – Polsko 2014–2020,“ dodal Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Brožury jsou volně ke stažení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…