Liberecký kraj: Domov Raspenava čeká na obnovu, klienti se nastěhují napřesrok

20.05.2021 14:21

Rada kraje vybrala firmu, která v areálu příspěvkové organizace Domov Raspenava postaví nové budovy. V něm najdou zdravotně postižení ubytování, nebude chybět ani jídelna a společenské prostory.

Liberecký kraj: Domov Raspenava čeká na obnovu, klienti se nastěhují napřesrok
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Celková cena za stavbu činí 63.310.975,42 korun včetně DPH. Z toho bezmála 54 milionů tvoří evropská dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a přes tři miliony korun pak státní příspěvek. Zbytek peněz poskytne kraj. Výstavba prostorů začne letos v létě a skončí v červnu roku 2023.

„Moderní bezbariérové pavilony budou v Domově Raspenava vyhovovat požadavkům současné doby. Jsem rád, že se tam klientům bude žít o poznání lépe a komfortněji,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek pro resort sociálních věcí.

Ve čtyřech jednopodlažních pavilonech propojených centrální chodbou budou hendikepovaní ve skupinách bydlet. Jeden objekt poslouží jako kuchyně a stravovna a v dalším bude provozní zázemí a společenské prostory. Na východní straně bude umístěn vstup a vjezd do areálu, zatímco jižní plocha je navržena jako zahrada.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

„Projektový záměr Liberecký kraj schválil již v červnu roku 2016. Těší mě, že se nám podařilo výběrem vhodného zhotovitele snížit předpokládanou hodnotu celé zakázky. Vybírali jsme z devíti uchazečů,“ vysvětlil Zbyněk Miklík, náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Vybudováním nového objektu v Raspenavě pokračuje Liberecký kraj v projektu transformace sociálních služeb. „Díky tomu vznikají moderní, malá zařízení komunitního typu, která pomáhají zdravotně znevýhodněným co nejvíc se přiblížit běžnému životu, jaký vedou zdraví lidé,“ dodal náměstek Tulpa.

Do procesu transformace v rámci projektu Ministerstva práce a sociálních věcí jako první vstoupily dvě krajské příspěvkové organizace pečující o postižené: Domov Sluneční dvůr a někdejší

Domov pro osoby se zdravotním postižením Mařenice, dnes pod názvem Ostara. Domov Raspenava poskytuje péči 20 lidem ve věku od 3 do 26 let s mentálním postižením, s poruchou autistického spektra a s kombinovaným postižením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…