Liberecký kraj: Geopark Český ráj obdrží od kraje další dotaci

05.11.2021 12:08 | Tisková zpráva

Liberecký kraj podpoří dotací činnost Geoparku Český ráj. Krajští radní na včerejší schůzi rozhodli o navýšení příspěvku o dalších 50 tisíc korun na konečných 300 tisíc. Peníze pokryjí část nákladů pětidenní mise dvou zahraničních zástupců pověřených revalidací pro obhajobu značky Globální geopark UNESCO Český ráj. Ta se konala ve dnech 24. až 28. října na Turnovsku.

Liberecký kraj: Geopark Český ráj obdrží od kraje další dotaci
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Geopark Český ráj je nezisková organizace, která spravuje značku Globální geopark UNESCO Český ráj. Každé čtyři roky probíhá revalidace značky, kterou Geopark Český ráj jako jediný v republice získal v roce 2015. Dva určení zástupci Globálních geoparků UNESCO během pětidenní mise posuzují, zda geopark plní podmínky stanovené pro členství v Globální síti geoparků UNESCO, a na základě zjištěných skutečností rozhodnou o tom, jestli geopark může značku užívat další čtyři roky.

„Veškeré náklady této mise nesla nezisková společnost Geopark Český ráj o.p.s., která v letošním roce hospodaří se sníženým rozpočtem v celkové výši 850.000 korun. Přínos značky Geopark UNESCO Český ráj je pro Liberecký kraj z hlediska turistického ruchu a ekonomiky neoddiskutovatelný. Příspěvek byl použit na letenky, transport po Geoparku Český ráj, stravné, ubytování, výrobu videodokumentace, která zaznamená průběh návštěvy revalidační mise, tlumočení, práci dobrovolníků a pokrytí části provozních nákladů Geoparku Český ráj o.p.s. souvisejících s touto revalidací,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

Za dalších 250 tisíc korun z celkové třísettisícové dotace od Libereckého kraje se již podařilo obnovit informační tabule na naučné stezce Besedickými skalami, uspořádat Den Země v Dolánkách či Den Geoparku Český ráj v Sedmihorkách.

Geopark UNESCO Český ráj poctily v rámci revalidační mise Kristin Rangnes, prezidentka sítě evropských geoparků z norského geoparku UNESCO Gea Norvegica, a Elena Mateo ze španělského geoparku UNESCO Ostrovy Lanzarote a Chinijo. Revalidace byla úspěšná.

„Chtěl bych poděkovat Blance Nedvědické, jakožto jediné zaměstnankyni Geopaku Český ráj, za její vytrvalou a oddanou práci. Velice si toho vážím,“ dodal Václav Židek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…