Liberecký kraj: Hrad Grabštejn bude hostit Den dobrovolnictví

01.09.2023 16:08 | Tisková zpráva

Odpovědi na to, jak v kraji funguje dobrovolnictví, ukázky výrobků regionálních řemeslníků a spousta zábavy. To vše a mnoho dalšího přinese Den dobrovolnictví na Grabštejně, který se uskuteční v sobotu 2. září 2023 od 10 do 19 hodin. Záštitu nad akcí převzal krajský radní Jiří Ulvr.

Liberecký kraj: Hrad Grabštejn bude hostit Den dobrovolnictví
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Liberecký kraj - logo

„Podpora všestranného rozvoje regionu a rozvoje venkova je každodenní součástí mojí práce. Při svých cestách po kraji a během setkávání s lidmi a pracovníky nejrůznějších organizací i podniků sleduji, jak je důležitý komplexní přístup k těmto tématům. Aby se lidem v místě dobře žilo, potřebují nejen dobré školství, zdravotnictví, pracovní příležitosti, ale i možnosti kvalitního trávení volného času a budování zdravých sociálních vztahů a vazeb. A proto jsem podpořil spolupráci mezi Regionálním dobrovolnickým centrem ADRA a platformou Liberecký kraj sobě. Ta sdružuje a podporuje malé regionální výrobce, řemeslníky a producenty. Fungující lokální firmy jsou důležitou částí skládanky, která dohromady tvoří to, čemu říkáme dobré místo k životu. A kraj podporou těchto aktivit přispívá k tomu, aby Liberecký kraj takovým místem pro své obyvatele byl,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Po úspěšném prvním ročníku Dne dobrovolnictví, který se uskutečnil 9. září 2022 v prostorách Zoo Liberec se Regionální dobrovolnické centrum Libereckého kraje rozhodlo akci zopakovat, tentokrát v prostorách státního hradu Grabštejn.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

V sobotu 2. září 2023 se tam uskuteční celodenní festival plný hudby, regionálních výrobků a prezentace dobrovolnictví. Představí se tam přes dvacet organizací, které v Libereckém kraji s dobrovolníky pracují. Jejich prezentace bude doplněna aktivitami pro děti i dospělé i prodejem jejich výrobků.

Od 10 do 19 hodin na návštěvníky čeká bohatý kulturní program. Zahrají kapely Jarret, Mandragora, Pohromadě na přehradě, Větrno, BG Trio a Hraje Rudolf. Pro děti jsou připravena čtyři divadelní představení od Divadla Tety Perly, Divadla na kliku a Divadla jednoho Edy a pro návštěvníky všeho věku tam bude trh regionálních výrobků i s ochutnávkami.

Hrad Grabštejn si pro tuto příležitost připravil speciální prohlídkové okruhy, které nabídnou to nejkrásnější z hradních prostor, včetně kaple sv. Barbory a věže. Je pamatováno i na rodiny s dětmi, na které čeká prohlídka s průvodci v kostýmech.

Vstup na festival je volný, prohlídky hradu jsou podle ceníku.

V roce 2020 vznikl Liberecký kraj sobě – projekt podporující rozvoj lokální ekonomiky, nositelem projektu je Liberecký kraj a řídí jej Agentura regionálního rozvoje. Projekt je součástí programu Zdravý Liberecký kraj, který už od roku 2011 podporuje celou škálu aktivit směřujících k udržitelnému rozvoji celého regionu prostřednictvím dalších projektů i dotačního programu.

Jedním z výstupů projektu Liberecký kraj sobě je internetový portál ZDE. Zájemci tu najdou regionální výrobky a služby od zdravých potravin až po autorské šperky či moderní vybavení domácnosti, ale i tipy na výlet nebo nápady na víkendové akce ve svém blízkém okolí. Místní samosprávy mohou v katalogu regionálních výrobců a poskytovatelů služeb nalézt partnery či spoluorganizátory pro komunitní akce a projekty a nejen žákům, studentům a učitelům přináší portál Liberecký kraj sobě tipy a nápady, jak poznávat vlastní kraj, jeho tradice a řemesla prostřednictvím exkurzí, zážitků a workshopů.

Certifikovaným i necertifikovaným regionálním výrobcům a poskytovatelům služeb nabízí projekt podporu v jejich podnikání prostřednictvím marketingových kampaní, konzultací a vzdělávacích aktivit připravovaných podle jejich potřeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…