Liberecký kraj: Iniciativa spojuje zkušenosti českých a polských regionů

25.10.2022 7:33 | Tisková zpráva

Spolupráce českých a polských regionů při pomoci Ukrajině. Takové je téma projektu Jsme s Vámi – Společně pro Ukrajinu, kterým se zabývala nedávná regionální konference programu Interreg Česko-Polsko 2021–2027 v polském Valbřichu.

Liberecký kraj: Iniciativa spojuje zkušenosti českých a polských regionů
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Společné aktivity obou regionů mají zmírnit následky uprchlické krize v česko-polském pohraničí zajištěním právní podpory spojené s legalizací pobytu, profesního a psychologického poradenství i výuky češtiny a polštiny pro uprchlíky.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

„Jedná se již o třetí období česko-polské spolupráce. Jsem přesvědčen, že stejně jako v minulém období, se díky spolupráci s polskými partnery podaří zrealizovat projekty, které obohatí a zatraktivní česko-polské pohraničí. Projekt Jsme s vámi – Společně pro Ukrajinu řeší velmi aktuální problém a jsem rád, že máme možnost ho tímto způsobem řešit a pomoci tak co nejvíce lidem,“ uvedl Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Vytvořeny budou mimo jiné i česko-polské pracovní skupiny. Jejich úkolem bude vypracovat mechanismy pro zvládání podobných krizových situací v budoucnosti.“

Akce se zúčastnilo téměř 150 zástupců samospráv a představitelů institucí a organizací z Česka i Polska. Náklady projektu Jsme s Vámi – Společně pro Ukrajinu jsou 700.000 euro.

Rozpočet celého programu Interreg Česko-Polsko 2021–2027 činí přes 167 milionů euro a je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Na podporu cestovního ruchu, který je významný pro rozvoj pohraničí a zároveň nejvíce utrpěl během covidové pandemie, půjde 40 % prostředků. Více než 20 % rozpočtu poputuje na rozvoj dopravy. Podpoří se také kulturní a sportovní spolupráce nebo integrace obyvatel pohraničí. Rozvíjet se bude i kooperace institucí. Cílem je zlepšit veřejné služby, integrovaný záchranný systém, životní prostředí a rozvoj podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: „Jako v pohádce“, pochvalují si děti z mateřinky Pohádka své nové Oranžové hřiště

7:44 Nadace ČEZ: „Jako v pohádce“, pochvalují si děti z mateřinky Pohádka své nové Oranžové hřiště

Rodina Oranžových hřišť Nadace ČEZ se rozrostla o další nové - pro nejmenší, z něhož se od pondělí 2…