Liberecký kraj: Jak oživit zpustlé brownfieldy? Výstava v libereckém OC Forum poradí

03.07.2019 15:13

Pozemek, objekt nebo areál zbylý po výrobní, zemědělské, armádní nebo jiné činnosti, který z nejrůznějších důvodů pozbyl svou původní funkci, je nevyužitý či nedostatečně využitý a chátrá.

Liberecký kraj: Jak oživit zpustlé brownfieldy? Výstava v libereckém OC Forum poradí
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Taková je definice pojmu brownfield. Řada takových míst se nalézá i v Libereckém kraji; naštěstí se objevují i případy, kdy se je daří revitalizovat neboli vdechnout jim nový život.

Právě takové pozitivní případy představuje putovní výstava, kterou uchystal Liberecký kraj ve spolupráci s Agenturou regionálního rozvoje a jež bude k vidění v obchodním centru Forum Liberec od 23. července do 12. srpna. Odsud pak poputuje na Městský úřad v Semilech.

„Tato výstava je jedním z účinných nástrojů, jak napomoci likvidaci a znovuvyužití zanedbaných a nefunkčních objektů či areálu na území našeho kraje,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, krajská radní pověřená řízením hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. „Věřím, že ukázka úspěšně revitalizovaných brownfieldů na putovní výstavě inspiruje další zájemce o revitalizaci objektů v regionu. Za dobu existence databáze brownfields eviduje Liberecký kraj již padesát čtyři zájemců.“

Putovní expozice, které mapují revitalizované brownfieldy, se konají každý rok. V minulých letech je bylo možné zhlédnout v Liberci, Jablonci nad Nisou, Semilech, Hrádku nad Nisou, České Lípě, ve Frýdlantě, Jičíně, Chrastavě, Železném Brodě a v Doksech, Jilemnici, Turnově, Lomnici nad Popelkou a v dalších obcích a městech Libereckého kraje.

„Zájemci o zušlechtění  brownfields mohou navštívit i web ZDE, kde získají další informace věnující se této problematice. Mohou si zde i vyhledat vhodná místa pro svůj záměr,“ vysvětlila Radka Loučková Kotasová. Databáze brownfields a greenfields, což jsou pomyslné zelené louky určené k zastavění, v současné době obsahuje celkem 351 míst, z toho 48 jich je určených k prodeji a 18 k pronájmu.

Další užitečné informace se nalézají na webových stránkách Odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Krajského úřadu Libereckého kraje ZDE. Krajská databáze brownfields a greenfields je ZDE. Web Agentury regionálního rozvoje je ZDE a obchodního centra Forum ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…