Liberecký kraj: Mezinárodní konference se zaměří nejen na archeologii

26.10.2018 20:01

Milovníci kulturního dědictví se ve dnech 9. – 11. listopadu sejdou v hotelu Korunní princ v Turnově na jednání již 15. Mezinárodní konference Památková péče v občanské společnosti Trosky 2018. Záštitu s finanční podporou přijala Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Liberecký kraj: Mezinárodní konference se zaměří nejen na archeologii
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Na páteční podvečer je připraveno vyhodnocení 13. ročníku mezinárodní soutěže Vezmi žlutou barvičku a poté představí Petr Brestovanský ze Severočeského muzea Liberec archeologické objevy v Jablonném v Podještědí.

Sobotní dopoledne pak bude opět v duchu archeologie, např. Jan Prostředník z Muzea Českého ráje v Turnově seznámí účastníky s unikátním objevem gotického kostela v areálu parku v Jilemnici. Dále budou představeny nové objevy v depozitářích Pražského hradu a zástupci z Nitranského kraje představí archeologií na hradě Hrušov.

„Archeologové krajských muzeí Libereckého kraje odvádějí v terénu velký kus práce, často zcela nad rámec své pracovní doby. Skvělé nálezy v Jablonném v Podještědí a v Jilemnici navíc pomohou obě města přivést do centra zájmu návštěvníků. Je na místě takovou práci prezentovat na mezinárodní konferenci,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Odpolední program bude zaměřen na hlavně na zpřístupnění památek nevidomým a sluchově postiženým. Vyhodnotí pilotní projekt zpřístupnění velké naučné stezky v přírodní rezervaci Klokočské skály právě osobám s tímto postižením. Lukáš Treml uvede příklady z dobré praxe a předvede praktické ukázky a cvičení s nevidomým lektorem.

Jak takové video pro neslyšící vypadá, najdete ZDE

Z konferencí Památková péče v občanské společnosti uplynulých letech vzešly úspěšné projekty Stavaři a archeologie (2007), Stavaři a archeologie z pohledu územního plánu (2009) a běžící projekt Místa paměti od pravěku po současnost (2010). Mediálním partnerem konference je portál Propamátky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…