Liberecký kraj: Obrněná brigáda ožije v Ralsku

31.08.2023 7:23 | Tisková zpráva

Dne 1. září 1943 byla ve Velké Británii založena Československá samostatná obrněná brigáda, odbojová jednotka, která osvobodila francouzský přístav Dunkerque. Naše exilové vojsko připomene 2. září na letišti Hradčany u Ralska oživlou historií vzpomínková akce pořádaná Rotou Nazdar a Československou obcí legionářskou.

Liberecký kraj: Obrněná brigáda ožije v Ralsku
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Liberecký kraj - logo

Československé letce, kteří bojovali celou druhou světovou válku ve Velké Británii, zná téměř každý. Málokdo však ví, že se od roku 1940 na Britských ostrovech rovněž nacházela československá brigáda, která se připravovala na to, že po invazi na evropskou pevninu pomůže osvobozovat především území okupovaného Československa. Během války naši vojáci střežili anglické pobřeží, byli oblíbeným protivníkem pro výcvik britských jednotek a z jejich řad se rekrutovali dobrovolníci pro výsadkové operace v protektorátu.

Když v srpnu 1943 v Liverpoolu přistál 200. československý lehký protiletadlový pluk, jehož muži za sebou měli nasazení na Středním východě, a především bojové zkušenosti ze severoafrického Tobruku, bylo rozhodnuto, že brigáda bude vyzbrojena tanky a stane se silnou obrněnou jednotkou, které bude velet zkušený veterán první světové války – legionář Alois Liška.

„1. září 1943 je tak symbolickým datem, kdy oficiálně vznikla Československá samostatná obrněná brigáda. Z dosavadních pěšáků a protiletadlových dělostřelců se velmi rychle museli stát tankisté a být připraveni zúčastnit se invaze, která by začala osvobozovat okupovanou Evropu a především by ulehčila spojencům na východní frontě,“ říká Miloš Borovička, tiskový mluvčí Československé obce legionářské, a zve: „Abychom si toto významné datum připomněli, rozhodli jsme se, že 2. září na letišti Hradčany u Ralska uspořádáme vzpomínkovou „living history“ událost, kde členové klubů vojenské historie předvedou, jak výcvik vojáků před 80 lety vypadal.“

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Nasazení se československá brigáda dočkala po spojenecké invazi. Naše jednotka se v Normandii vylodila v srpnu 1944 a po docvičení v přífrontovém pásmu dostala za úkol obléhat přístav Dunkerque, kde se bránila početná německá posádka. Spojeneckým jednotkám v celém dunkerqueském bojišti pak velel právě generál Liška a do jeho rukou němečtí vojáci a námořníci 8. května 1945 kapitulovali.

Program akce „živé historie“ na letišti Hradčany zahrnuje jednak dobový tábor československých vojáků ve Velké Británii, ale především dynamické ukázky z jejich výcviku. „Zaměříme se především na tzv. motoprapor, tedy pěchotu na obrněných transportérech, který tvořily právě bývalé „Tobrucké krysy“ a dělostřelecký pluk,“ říká Borovička a vysvětluje: „K vidění bude výcvik pěšího družstva s obrněným transportérem Brencarrier, družstvo s těžkým kulometem Vickers, střílející šestiliberní protitankový kanon nebo cvičící četa dvou pětadvacetiliberních kanonových houfnic. Chceme předvést jednotlivé zbraně a činnost jejich obsluhy, ale také vzájemnou součinnost i cvičný boj jednotlivých složek proti sobě, aby si tak diváci mohli představit, jak tvrdě výcvik před invazí do Normandie probíhal.“

Díky spolupráci s aeroklubem místního letiště se diváci mohou těšit i na letovou ukázku repliky pozorovacího a spojovacího letounu Piper L4, pokud to povětrnostní podmínky dovolí.

Akce se koná s podporou Ministerstva obrany České republiky a Libereckého kraje a vstup je tak pro všechny zájemce zdarma. Ukázky pro veřejnost začínají v sobotu od 10:00 a v pravidelných intervalech budou pokračovat až do 17:30. S ohledem na použití pyrotechnických efektů a imitaci střelby doporučujeme návštěvníkům, aby zvážili účast s malými dětmi a zvířaty.

Program akce:
10:00 Slavnostní nástup
10:30 Blok ukázek výcviku pěchoty
          (těžký kulomet, protitankový kanon, obrněný transportér)
11:30 Výcvik a střelba s pětadvacetiliberní kanonovou houfnicí
13:30 Blok ukázek výcviku pěchoty
          (těžký kulomet, protitankový kanon, obrněný transportér)
14:30 Výcvik a střelba s pětadvacetiliberní kanonovou houfnicí a boj s obrněnou pěchotou
16:00 Závěrečná ukázka výcviku
17:00 Představení techniky a uniforem
17:30 Slavnostní nástup a ukončení akce pro veřejnost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…