Liberecký kraj: Podmalby. Lidové obrázky, které potěší i v dnešní době

29.08.2020 20:33

Je to tradice, která trvá po staletí. Na mnoha jarmarcích, slavnostech či poutích lze dodnes ve stáncích zakoupit obrázky malované na skle s náboženskými motivy, takzvané podmalby. Nejstarší zmínka na území Evropy je z roku 1442 z poutního místa Mariazell v Rakousku. Tradice se pak rozšířila po celém kontinentu.

Liberecký kraj: Podmalby. Lidové obrázky, které potěší i v dnešní době
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

V České republice patřily mezi nejznámější oblasti například Jablonecko, Jilemnicko, Novohradsko, Šumava, Chebsko či Novoborsko. O tom, jak se na zadní stranu skla nakreslí kontury a detaily, které na obrázku vystupují do popředí, pak se vše vybarví a nakonec domaluje pozadí, ví mnoho i držitelka titulu Mistra tradiční výroby, emeritní ředitelka Krkonošského muzea ve Vrchlabí Jana Sojková.

„Jedná se o techniku, kterou dnes umí a pracuje s ní jen pár lidí. S malbou na sklo za studena z dílny paní Sojkové se lze seznámit na řemeslných jarmarcích,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Podmalby, které umělkyně tvoří, vycházejí z lidové tvorby především 19. století, inspirují se zejména obrázky světců. Mezi nejoblíbenější patří vyobrazení Noemovy archy či zobrazení sv. Cecílie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…