Liberecký kraj: Řidiči již mohou jezdit přes Rádelský mlýn

12.12.2021 8:41 | Tisková zpráva

Ředitelství silnic a dálnic zprovozilo v pátek 10. prosince novou mimoúrovňovou křižovatku Rádelský mlýn na silnici I/35. Původní MÚK, která byla v provozu od roku 1973, již nevyhovovala aktuálním dopravním intenzitám a byla místem častých dopravních nehod.

Liberecký kraj: Řidiči již mohou jezdit přes Rádelský mlýn
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Mimoúrovňová křižovatka zajišťuje propojení silnice I/35 Turnov – Liberec se silnicí I/65 do Jablonce nad Nisou. Hlavním důvodem její přestavby bylo odstranění nebezpečného křížení jednotlivých dopravních směrů mezi Libercem, Jabloncem a Turnovem. K tomu bylo potřeba vybudovat novou větev křižovatky ve směru z Liberce do Jablonce, která je nyní vedena po sedmipolovém mostě. Zvětšen byl také nevyhovující poloměr křižovatky, což výrazně přispělo ke zvýšení plynulosti a bezpečnosti dopravy. Zhotoviteli děkuji za zvýšenou efektivitu a pracovní nasazení, kdy se podařilo stavbu zprovoznit s více než půlročním předstihem před zimním obdobím,“ představil novou křižovatku generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

„Myslím si, že můžeme být všichni spokojeni. Stavělo se velmi intenzivně, i o víkendech, a silnice, která je jednou z nevytíženějších v kraji, byla vlastně neustále průjezdná jen s menšími omezeními. To myslím ocenili všichni řidiči. Byl jsem se několikrát podívat i na kontrolních prohlídkách a vše probíhalo hladce. Mimo rychlou a bezproblémovou výstavbu musím ocenit, že vznikla i na pohled velmi pěkná inženýrská stavba,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Poté co byl zveřejněn záměr stavby, jejíž původní termín dokončení byl v červenci 2022, jsme začali jednat s investorem i projektanty, protože jsme s některými věcmi nesouhlasili. Jednou z nich byla i délka stavby. Jsem velmi rád, že došlo ke kompromisu a projektantům se podařilo najít cesty, jak práce zkoordinovat a urychlit. Nejednalo se o týdny, ale o zkrácení o půl roku, čímž se významně snížily dopravní komplikace pro řidiče,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Stavba je spolufinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci OP Doprava.

I/35 MÚK Rádelský mlýn
délka: 0,7 km
kategorie: S 22,5/80
počet stavebních objektů: 31
zhotovitel: Eurovia CS, SaM silnice a mosty, Integra
nabídková cena stavby: 408 mil. Kč bez DPH
termín realizace: 2020 – 2021
vizualizace stavby: I/35 MÚK Rádelský mlýn

Ředitelství silnic a dálnic aktuálně realizuje 152,3 km dálnic a 72,6 km silnic I. třídy. Celkem bude v letošním roce zprovozněno 46,5 km dálnic a 22,7 km silnic I. třídy.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…