Liberecký kraj letos opět ocení nejlepší knihovny regionu

24.10.2018 12:08

Již potřetí vyhlásila Rada Libereckého kraje ocenění Nejlepší knihovna Libereckého kraje. Cílem soutěže, která se koná jednou za dva roky, je podpořit a ocenit práci městských a obecních knihoven.

Liberecký kraj letos opět ocení nejlepší knihovny regionu
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Výsledky budou vyhlášeny v úterý 11. prosince na Setkání knihovníků Libereckého kraje v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

„Ocenění je pro knihovny vyjádřením uznání za jejich činnost a také zásluhy o celkový rozvoj kulturního života v obci či městě. Liberecký kraj knihovnictví dlouhodobě podporuje. Důkazem naší dobré práce je to, že v kraji máme oproti jiným místům v republice opravdu solidní základnu kvalitních knihoven. Ocenil bych zejména práci knihovníků a knihovnic v malých obcích,“ uvedl hejtman Martin Půta. 

Hodnocení má jasná pravidla. Každá z pověřených knihoven v jednotlivých okresech – Krajská vědecká knihovna v Liberci, Městská knihovna v České Lípě, Městská knihovna v Jablonci nad Nisou a Městská knihovna v Semilech – předloží hodnotící komisi tři návrhy.

Z nominací potom porota vybere vítěznou knihovnu z každého okresu, tedy čtyři knihovny za celý Liberecký kraj. Hodnotící komise je složena ze zástupců Libereckého kraje, Krajské vědecké knihovny a každé z pověřených knihoven. Porota se tento rok sešla nad nominacemi první říjnový den.

Mezi základní kritéria výběru patří například kvalita výpůjčních služeb, komunitní a společenská role knihovny v obci, prostory knihovny i aktivita jejích pracovníků. Při výběru knihoven pomáhá i fotodokumentace.

„Česká republika je „zemí knihoven“. Máme jednu z nejhustších knihovních sítí. Knihovny zřizují i velmi malé obce. Tato instituce je tam zázemím nejen pro výpůjčky knih, ale také často zázemím společenským, setkávacím, místem, kde probíhají nejrůznější kurzy, přednášky a besedy. Vážím si práce knihovnic a knihovníků bez ohledu na velikost knihovny a vážím si starostů obcí, kteří knihovnu ve své obci podporují,“ dodala členka rady kraje pro památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová.

Všechny nominované knihovny jsou pozvány na Setkání knihovníků Libereckého kraje, které se tento rok koná 11. prosince 2018 v Krajské vědecké knihovně v Liberci. „Dvanáct nominovaných knihoven do poslední chvíle netuší, která z nich bude patřit do vítězné čtveřice,“ upřesnila Blanka Konvalinková, ředitelka liberecké knihovny.

Soutěž probíhá vždy poslední čtvrtletí každého roku a kromě Krajské vědecké knihovny ji organizuje Regionální výbor Svazu knihovníků a informačních pracovníků Libereckého kraje. Každá ze čtyř oceněných knihoven obdrží od zástupců Libereckého kraje diplom a finanční odměnu ve výši 10.000 korun.

V roce 2016 cenu za Nejlepší knihovnu Libereckého kraje obdržely Místní lidová knihovna v Heřmanicích (za okres Liberec), Místní knihovna v Poniklé (za okres Semily), Obecní knihovna Rádlo (za okres Jablonec nad Nisou) a Místní knihovna v Zahrádkách (za okres Česká Lípa).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…