Liberecký kraj letos opět ocení nejlepší knihovny regionu

24.10.2018 12:08

Již potřetí vyhlásila Rada Libereckého kraje ocenění Nejlepší knihovna Libereckého kraje. Cílem soutěže, která se koná jednou za dva roky, je podpořit a ocenit práci městských a obecních knihoven.

Liberecký kraj letos opět ocení nejlepší knihovny regionu
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Výsledky budou vyhlášeny v úterý 11. prosince na Setkání knihovníků Libereckého kraje v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

„Ocenění je pro knihovny vyjádřením uznání za jejich činnost a také zásluhy o celkový rozvoj kulturního života v obci či městě. Liberecký kraj knihovnictví dlouhodobě podporuje. Důkazem naší dobré práce je to, že v kraji máme oproti jiným místům v republice opravdu solidní základnu kvalitních knihoven. Ocenil bych zejména práci knihovníků a knihovnic v malých obcích,“ uvedl hejtman Martin Půta. 

Hodnocení má jasná pravidla. Každá z pověřených knihoven v jednotlivých okresech – Krajská vědecká knihovna v Liberci, Městská knihovna v České Lípě, Městská knihovna v Jablonci nad Nisou a Městská knihovna v Semilech – předloží hodnotící komisi tři návrhy.

Z nominací potom porota vybere vítěznou knihovnu z každého okresu, tedy čtyři knihovny za celý Liberecký kraj. Hodnotící komise je složena ze zástupců Libereckého kraje, Krajské vědecké knihovny a každé z pověřených knihoven. Porota se tento rok sešla nad nominacemi první říjnový den.

Mezi základní kritéria výběru patří například kvalita výpůjčních služeb, komunitní a společenská role knihovny v obci, prostory knihovny i aktivita jejích pracovníků. Při výběru knihoven pomáhá i fotodokumentace.

„Česká republika je „zemí knihoven“. Máme jednu z nejhustších knihovních sítí. Knihovny zřizují i velmi malé obce. Tato instituce je tam zázemím nejen pro výpůjčky knih, ale také často zázemím společenským, setkávacím, místem, kde probíhají nejrůznější kurzy, přednášky a besedy. Vážím si práce knihovnic a knihovníků bez ohledu na velikost knihovny a vážím si starostů obcí, kteří knihovnu ve své obci podporují,“ dodala členka rady kraje pro památkovou péči a cestovní ruch Květa Vinklátová.

Všechny nominované knihovny jsou pozvány na Setkání knihovníků Libereckého kraje, které se tento rok koná 11. prosince 2018 v Krajské vědecké knihovně v Liberci. „Dvanáct nominovaných knihoven do poslední chvíle netuší, která z nich bude patřit do vítězné čtveřice,“ upřesnila Blanka Konvalinková, ředitelka liberecké knihovny.

Soutěž probíhá vždy poslední čtvrtletí každého roku a kromě Krajské vědecké knihovny ji organizuje Regionální výbor Svazu knihovníků a informačních pracovníků Libereckého kraje. Každá ze čtyř oceněných knihoven obdrží od zástupců Libereckého kraje diplom a finanční odměnu ve výši 10.000 korun.

V roce 2016 cenu za Nejlepší knihovnu Libereckého kraje obdržely Místní lidová knihovna v Heřmanicích (za okres Liberec), Místní knihovna v Poniklé (za okres Semily), Obecní knihovna Rádlo (za okres Jablonec nad Nisou) a Místní knihovna v Zahrádkách (za okres Česká Lípa).

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…