Liberecký kraj plánuje vytvořit mapu s místy těžby po kůrovcové kalamitě

15.09.2021 22:11 | Tisková zpráva

První jednání má za sebou Koordinační skupina pro zvládání kůrovcové kalamity v Libereckém kraji. Vznikla za účelem plánování společného postupu pro zvládání situace a především jejích následků.

Liberecký kraj plánuje vytvořit mapu s místy těžby po kůrovcové kalamitě
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Koordinační skupina se hned v úvodu dotkla několika okruhů, které je v souvislosti s kůrovcovou kalamitou potřeba řešit, například oblasti dotací, turismu a rekreačních funkcí lesa či organizace těžby samotné.

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí

„Ministerstvo regionálního rozvoje poskytuje dotaci na obnovu silnic po kalamitě, kterou lze ale čerpat až potom, co je vyhlášeno, že kalamita skončila. Chceme prosadit změnu, aby se mohlo čerpání zasmluvnit už během kalamity, aby se ve chvíli, kdy skončí kalamita mohlo začít hned opravovat, například cesty a silnice poničené od těžké techniky svážející vytěžené dřevo,“ vysvětluje Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje.

Probírala se i finanční podpora související s ochranou nově vysazených stromků, které okusuje spárkatá zvěř. S ohledem na množství sazenic se totiž zvyšují náklady na jejich ošetření i ochranu před okusem.

Dalším námětem jednání skupiny byl také dopad na turismus a rekreační funkci lesa. Jedním z cílů je v online mapách vyznačit místa, kde bude probíhat těžba, tak aby veřejnost předem věděla, zda v cíli jejich výletu netěží nebo těžbu v budoucnu neplánují. „Rádi bychom, aby byly tyto informace dostupné na mapovém portálu Libereckého kraje a zejména na hojně využívaném webu mapy.cz. Nyní řešíme, jakou formou to provést,“ vysvětluje radní Židek.

V souvislosti s likvidací kalamity by také měli turisté počítat s tím, že na některých místech nemusí být turistické stezky takové, jak jsou zvyklí. Zpevněné cesty poničila těžba, a tak mohou být blátivé a zmizelo i některé značení, které bylo na napadených stromech. Nicméně Lesy ČR na obnově cest i značek uvnitř lesů průběžně pracují.

Liberecký kraj chce také kvůli kalamitě více spolupracovat s Ústeckým krajem a koordinovat společné kroky, protože ohnisko je na hranici krajů v Lužických horách. Aktuálně je nejpostiženější lokalita kolem Velkého Buku.
Jednání koordinační skupiny se účastnili zástupci Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, Lesů ČR, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Ministerstva zemědělství ČR a odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje. Další setkání je naplánováno na konec letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…