Liberecký kraj podpoří univerzitní projekt zabývající se čištěním pesticidů v odpadních vodách ze skládek

23.01.2019 18:50

Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů krajského úřadu vyhlásil v roce 2017 program „Asistenční vouchery Libereckého kraje“. Jeho účelem je podpora inovačních záměrů v kraji. Žádost o podporu předložila na konci minulého roku Technická univerzita v Liberci.

Liberecký kraj podpoří univerzitní projekt zabývající se čištěním pesticidů v odpadních vodách ze skládek
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Na přípravu žádosti projektu LIFEPOPWAT do druhého kola EU výzvy programu LIFE, jehož cílem je vyčištění vod kontaminovaných pesticidními látkami, dostane od kraje 246.500 korun. Celkové náklady na projekt jsou 79.900.000 korun.

„Dlouhodobě se snažíme podporovat perspektivní podnikatelské nápady, inovace a smysluplné projekty. Záměr Technické univerzity velice oceňuji, jelikož se zabývá řešením negativních dopadů kontaminovaných látek na životní prostředí. Jsem ráda, že se do projektu zapojí i další subjekty, jako je státní podnik DIAMO či firma Photon Water Technology s.r.o. Dokazuje to důležitost vzájemné spolupráce pro uskutečnění zamýšleného nápadu,“ uvedla Ing. Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Projekt má za cíl vyčistit vody znečištěné pesticidními látkami ze skládek. Současné aktivní systémy čištění jsou finančně nákladné a vyžadují stálou obsluhu. LIFEPOPWAT chce využít tzv. pasivní přírodní systém, který nevyžaduje chemické zásahy a stálou obsluhu. Z dlouhodobého hlediska se jedná o ekonomičtější a ekologičtější řešení.

Hlavním řešitelem projektu je Technická univerzita v Liberci. Mezi další partnery projektu patří Diamo, státní podnik, Photon Water Technology s.r.o., Central Mining Institute (Polsko), město Jaworzno (Polsko), SERPOL (Francie) a Aarhus Univesity (Dánsko).

Program „Asistenční vouchery Libereckého kraje“ je realizován v rámci projektu „Smart akcelerátor Libereckého kraje“, reg. č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/15_004/0000848.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…