Lidem bez domova může pomoci i Úřad práce ČR

03.02.2019 16:45

Lidé bez přístřeší a finančních prostředků, kterým bezprostředně hrozí vážné poškození zdraví, nebo jsou v ohrožení života, se mohou obracet i na Úřad práce ČR. Na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR si mohou požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci (MOP), například na úhradu jednorázového výdaje spojeného se zaplacením noclehu v zařízení, kde mohou přečkat mrazivou noc.

Lidem bez domova může pomoci i Úřad práce ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Žádost o vyplacení dávky této mimořádné okamžité pomoci si budou moci lidé bez domova a finančních prostředků podat na příslušném kontaktním pracovišti ÚP ČR. Tato forma pomoci je lidmi bez vlastního zázemí nejvíce využívána právě v zimním období. Dávky MOP existují od roku 2007, tudíž se jedná o dlouhodobě využívaný systém, jehož prostřednictvím stát pomáhá lidem v nouzi.

„V roce 2019 není možné, aby lidé umírali na ulici. Proto musíme těm, kteří žijí v sociálně nepříznivých podmínkách, pomoci přečkat náročné zimní období a zabránit tak dalším zbytečným ztrátám na životech,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Úřad práce ČR spolupracuje se sociálními pracovníky obcí, městských částí a sociálními pracovníky nestátních neziskových organizací. Cílem je pomoci lidem bez domova v zajištění vhodného ubytování, aby v pořádku přečkali zimní období, kdy venkovní teploty klesají hluboko pod bod mrazu,“ upřesňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Sociální pracovníci jsou lidem v nouzi k dispozici a pomohou jim najít vhodné ubytování nebo vyplnit žádost o dávku MOP. Je možné požádat také o proplacení noclehu v azylovém domě či v noclehárně. Společně se žádostí musí klient nebo jeho zmocněný zástupce doložit doklad o zaplacení poplatku za nocleh, nebo doklad o tom, že má zajištěno ubytování na stávající noc. ÚP ČR může v takovém případě poskytnout dávku opakovaně, ale maximálně po dobu dvou měsíců. MPSV aktuálně prověřuje i další možnosti, jak pomoci lidem bez domova přečkat život ohrožující mrazivé období. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…