Lidský most pomohl Mezinárodnímu centru klinického výzkumu do Evropy

01.04.2017 7:32

V Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) skončila realizace projektu zapojení centra do evropského výzkumného prostoru ICRC-ERA-HumanBridge - REGPOT, který byl podpořen částkou 4,5 milionu EUR (121 mil. Kč) ze 7. rámcového programu EU pro výzkum a technologický rozvoj.

Lidský most pomohl Mezinárodnímu centru klinického výzkumu do Evropy
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Realizace grantu zahájilo FNUSA-ICRC v roce 2013 a jeho cílem bylo posílit kontakty FNUSA-ICRC s akademickými a firemními partnery v Evropě, zapojit se do evropského výzkumu, přilákat do Brna zahraniční výzkumníky, a zvýšit kvalitu výzkumu ve FNUSA-ICRC. REGPOT realizovaný FNUSA-ICRC  byl největším projektem tohoto druhu v České republice a jedním z největších z více než 200 podobných projektů realizovaných v celé Evropské unii.

„Projekt byl velmi úspěšný, přilákal do Brna 64 vynikajících výzkumníků a pomohl FNUSA-ICRC navázat spolupráci s vědci z 60 výzkumných center a univerzit v Evropě“ říká Gorazd B. Stokin, šéf výzkumného centra. „Díky tomu začíná být jméno našeho centra, ale i Brna, v Evropě známé. Jsme zapojeni do několika mezinárodních výzkumných konzorcií, které budou například vyvíjet nový typ kardiostimulátoru, zkoumat využití enzymů v léčbě chorob, nebo se podílet na obrovské nadnárodní studii vlivu životního stylu člověka na jeho zdravotní stav. Spolupracujeme s Evropskou spánkovou databází ve Švédsku a sami vedeme mezinárodní registr pro sledování výkonnosti a kvality péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou,“ doplnil Stokin.

„V průběhu projektu jsme uspořádali nebo spolupořádali 28 mezinárodních konferencí a seminářů, například poprvé v ČR proběhla mezinárodní konference o komercializaci výsledků lékařského výzkumu nebo mezinárodní konference o simulační medicíně“ dodává Lukáš Palko, vedoucí Centra grantové podpory FNUSA-ICRC. „Při těchto akcích mělo téměř 4 500 účastníků možnost seznámit se s nejnovějšími výzkumy a objevy vynikajících zahraničních vědců, včetně několika nositelů Nobelových cen. Naši výzkumníci zase prezentovali výsledky svého výzkumu na 280 akcích v zahraničí,“ hodnotí přínos projektu Lukáš Palko.  

Na závěrečném semináři mezinárodní hodnoticí komise prezentovala výsledky evaluace projektu: dospěla k závěru, že projekt REGPOT otevřel FNUSA-ICRC mezinárodním partnerstvím, několik výzkumných týmů centra se díky němu staly mezinárodně konkurenceschopnými, a zlepšila se viditelnost centra směrem k potenciálním komerčním partnerům. Zástupkyně Evropské komise vyjádřila nadšení z průběhu koordinace projektu a vyzdvihla dosažený synergický efekt s projekty FNUSA-ICRC realizovanými ze strukturálních fondů EU. Rozpočet projektu se podařilo vyčerpat z 97 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…