Limit kurzové marže a nové podmínky. Letiště Praha zlepšuje směnárenské služby

07.12.2023 7:23 | Tisková zpráva

Letiště Praha zásadně mění a zlepšuje směnárenské služby. Nově se u tří stěžejních měn zastropují podmínky směny v porovnání ke středovému kurzu ČNB na maximálně 15 procentech. Nastavené kurzovné je na spodní hranici v porovnání napříč evropskými letišti. S novými podmínkami začne na Letišti Václava Havla Praha cizí měny nabízet stávající provozovatel Interchange, který uspěl v koncesním řízení mezi čtyřmi uchazeči.

Limit kurzové marže a nové podmínky. Letiště Praha zlepšuje směnárenské služby
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Změny a nový koncept kurzové marže byly hlavním kritériem koncesního řízení. Podle Jakuba Puchalského, člena představenstva Letiště Praha, další podmínkou koncesního řízení byla zkušenost provozovatele s provozováním směnárenské činnosti a výplaty vratek DPH minimálně na třech mezinárodních letištích. Dalším požadavkem bylo ošetření takzvaného spreadu pro euro, dolar a britskou libru.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

„V našem případě se jedná o rozdíl nabízeného kurzu v porovnání ke středovému kurzu ČNB na maximálně již zmíněných 15 procentech. V případě rezervace měny online a vyzvednutí měny na letišti činí strop obchodování pro zmíněné tři měny dokonce jen 5 procent, což by mohlo být zajímavé zejména pro tuzemské cestující.“

Vítěz tendru začne za nových podmínek nabízet směnárenské služby na Letišti Václava Havla Praha od 1. prosince tohoto roku. Mezi ně patří směnárenské služby, provoz bankomatů, vyřízení a výplaty vratek DPH, online rezervace měny předem s vyzvednutím na letišti, peněžní služby včetně převodu hotovosti. Exkluzivitu bude mít operátor na směnárenské služby a bankomaty v neveřejném prostoru obou letištních terminálů.

Novinkou jsou také smluvní pokuty ve výši 10 tisíc korun za každé porušení kurzového stropu. V případě soustavného porušování bude mít Letiště Praha právo odebrat exkluzivitu nebo smlouvu vypovědět. Nový provozovatel bude mít také nad rámec zákona povinnost vyřídit storno transakce ve veřejné části, pokud byla transakce provedena v neveřejné části letiště, do které již klient nemá přístup. Změny také dostojí některé přepážky směnáren, které budou přestaveny do moderního vzhledu.

Další aktuální informace naleznete také ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…