Limity jsme my: Čtyři stovky lidí protestují před elektrárnou Chvaletice

05.07.2019 12:57

V současnosti se před elektrárnou Chvaletice odehrává protestní pochod, kterého se účastní přes čtyři stovky lidí. Protestují tak proti laxnímu přístupu státu ke snižování skleníkových emisí.

Limity jsme my: Čtyři stovky lidí protestují před elektrárnou Chvaletice
Foto: kr-pardubicky.cz
Popisek: Elektrárna Chvaletice

Demonstranti požadují co nejrychlejší uzavření elektrárny Chvaletice a konec těžby a spalování uhlí, které je u nás hlavní příčinou stále se zhoršující klimatické krize. Akce je součástí akčních dnů proti uhlí, které vyhlásila iniciativa Limity jsme my v rámci letošního Klimakempu.

K demonstraci, již Limity jsme my svolaly společně s místní iniciativou Zastavme elektrárnu Chvaletice, se kromě účastnic a účastníků Klimakempu, přidali také odpůrci elektrárny z regionu. Demonstraci podpořil také pardubický spolek Zastavme elektrárnu Chvaletice. Protesty mají upozornit na to, že český stát selhává ve své povinnosti řešit akutní klimatickou krizi a místo ochrany klimatu a našeho zdraví jde na ruku uhlobaronům. Příkladem může být pondělní rozhodnutí krajského úřadu, který udělil vedení elektrárny výjimku z evropských limitů znečištění, aby mohlo elektrárnu provozovat dále.

“Uhlí je hlavním zdrojem emisí, které způsobují změny klimatu, rychle s ním skončit je v situaci klimatické krize jako zatáhnout za záchrannou brzdu. Elektrárny jako jsou Chvaletice musíme začít zavírat, nikoliv prodlužovat jejich životnost a chránit tím masivní zisky uhlobaronů, kteří je navíc odvádějí do daňových rájů na Kypru,” říká členka hnutí Limity jsme my Eva Jašková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…